Monica Anisie, noul ministru al Educației, și-a luat o echipă de televiziune și a plecat într-o expediție de control inopinat la școlile din județele Ialomița și Călărași. Oprită la școala din comuna ialomițeană Axintele, Anisie a ascultat la uşa unei clase şi a auzit-o pe învăţătoare că vorbea pe un ton ceva mai ridicat cu copiii.

Pe înregistrare, se aude foarte clar că învăţătoarea nu le spunea copiilor altceva decât: „Gata, nu mai vorbeşte nimeni, nu mai tulbură nimeni, cine vrea, ridică mâna!”.
Brusc, Anisie deschide uşa şi se repede la tânăra învăţătoare, fără să ţină cont că de faţă erau copiii: „Sunt Monica Anisie, ministrul Învăţămîntului, şi v-am auzit de pe hol cum urlaţi la copii. Aceasta este o atitudine pe care dumneavoastră trebuie s-o aveţi faţă de aşa copii frumoşi?”

Următoarele imagini ale reportajului o arată pe învăţătoare plângând, explicând ministrului că nu ţipa, ci că aşa este vocea ei, mai autoritară. Un copil este întrebat de ziarist de ce ţipă învăţătoarea și dă o explicație care dezumflă toată acțiunea de flagrant polițienesc dorită de Anisie: „Uneori, ţipă. Păi, dacă nu stăm cuminţi?!”

Dincolo de eventualul umor involuntar, cam caragialesc, al acestui episod, rămâne imaginea unui comportament polițienesc, ipocrit și neadecvat al ministrului Educației. Fără a fi răutăcioși, profesoara Monica Anisie ar fi putut să se molipsească de la soțul său, polițist de carieră, comisar șef și șef al Direcției Anticorupție București și Ilfov din cadrul MAI.

Guran: Hai să o folosim pe Firea ca pe o oportunitate, care să ne coalizeze

Dacă în cazul unui polițist, filajul, pânda și alte metode mai puțin ortodoxe fac parte din arsenalul normal de tactici polițienești, în cazul unui dascăl, ajuns și ditamai ministru al Educației, aceste metode securistice nu au ce căuta. Sunt atâtea probleme grave de rezolvat în învățământul românesc de astăzi, doamna ministru, încât ceea ce ați desantat la Axintele stârnește cel puțin disprețul față de o acțiune politico-propagandistică de joasă speță.

Mergeți în colegiile bucureștene, spre exemplu, și o să vă îngroziți de ceea ce fac o parte din tinerii liceeni chiar în școlile lor, scăpați dintr-o educație complexă care nu presupune doar memorare și fițuici: droguri, sex, arme albe, bătăi și violuri neștiute și nereclamate! Ceea ce ați găsit la Axintele, cu budele în fundul curții, cu frig aproape generalizat în școlile sătești, cu lipsa manualelor, cu investiții inutile sau prost făcute, cu nesimțirea primarilor și a consilierilor locali, sunt în toată țara care, culmea!, nu vrea deloc să se încadreze în proiectul “România educată” lansat de mai multe ori de președintele Iohannis!

Apropo, președintele, în trecutul mandat, ne-a rupt gura (sau de la gură!) cu 2 la sută pentru apărarea țării pe care ar vrea s-o invadeze Putin călare pe caii stepei!!! Dar dumneavoastră, când aveți de gând să vă legați cu lanțurile de gardul Palatului Victoria pentru a protesta că guvernul nu alocă 6 la sută din PIB pentru educație? Auzim?!

În rest, mi-este imposibil să mi-l închipui pe eminentul gânditor și profesor universitar Andrei Marga, cel mai bun diriguitor al Educației din 1990 încoace în situații precum aceea în care v-ați pus și care pare să vă să fie cam singura idee despre reforma liberală a Educației! În rest doamna ministru, este adevărat, de Educația României s-a cam ales praful: de la Andrei Marga la Anisie…

#News