Fie-ți milă de producătorul român, că nu știe ce face!

Producătorul român preferă să-și arunce legumele nevândute pe câmp, în loc să le doneze

Foto: Pixabay.com

De ani de zile, aceeași poveste: producătorul român are marfă, dar n-are cui s-o vândă. Iar dacă are cui s-o vândă, o vinde pe „doi lei ridiche” la samsari. Până aici, o poveste cu iz trist, în care ni se explică drama producătorului autohton, cel care pierde timp și bani ca să nu obțină, într-un final, niciun profit.

Dar știți ce face producătorul român atunci când nu-i mai convine nici varianta vânzării mărfii pe doi lei, la samsari? O aruncă pe câmp! Da, ați citit bine. Producătorul român, cel căruia îi plânge o țară întreagă de milă, preferă să arunce tone de legume pe câmp, dacă tot n-a putut să o vândă pe cât și-ar fi dorit, astfel încât să obțină și profit.

Ce-ar fi putut face producătorul român cu marfa nevândută?

Din start țin să menționez că pricep drama producătorului român. Nopți nedormite, bani cheltuiți și muncă ca la Bălăceanca. Cu toate astea, dacă tot ai ajuns în postura asta, oare aruncatul pe câmp este, într-adevăr, cea mai omenească soluție? Oare, nu mai bine donezi marfa cuiva?

Există oameni sărmani, cămine de bătrâni, cămine de copii, cantine ale săracilor, iar exemplele pot continua. În mod sigur s-ar fi găsit inclusiv o variantă a transportului legumelor către respectivele localții. E suficient să dai un anunț și se găsesc asociații binevoitoare care să se ocupe.

Dar, nu! Producătorul român preferă să-și arunce dramatic marfa pe câmp, să cheme televiziunile și să-și plângă amarul.

Soluții pentru anii viitori

Tot el, producătorul român, dă vina pe importuri, uitând ce înseamnă „piața liberă”. Cum de vreo treizeci de ani suntem o țară (cel puțin teoretic) democratică, bașca membră a Uniunii Europene, asta implică faptul că orice comerciant, indiferent de unde vine, are voie să-și vândă marfa în România, în schimbul unor taxe și impozite.

Ce te oprește pe tine, producător român, să nu faci același lucru? Vinde cartofi în Italia? Uimește-i pe olandezi pe cu varza ta! Ah, n-ai bani destui pentru asta? Lasă mândria la o parte și asociază-te cu alți producători mici, ca tine! Împreună ați putea face minuni. Unde mai pui că, în acest fel, te-ar putea băga în seamă inclusiv supermarketurile, cele invadate de legume aduse din afară, așa cum susții.

România o va duce mai bine în momentul în care plânsetele dramatice vor fi înlocuite de soluții.

Citește și editorialul: Secretul lui Mihai Șora