Secretul lui Mihai Șora

Fii și tu ca Mihai!

Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte. Există, sau nu, un elixir al vieții lungi, peste media normală? Oamenii de știință încearcă, de ani de zile, să găsească răspunsul la această dilemă existențială, și la propriu, dar și la figurat.

Și tot la propriu și la figurat – longevivii nu s-au născut de ieri, de azi.

Ba chiar, în lume, există și un top al lor, al centenarilor. Oameni care au văzut și simțit istoria pe pielea lor și au trăit ca să ne-o povestească și nouă, în forma ei nealterată de regimurile politice cu interese de partid.

Simpaticul filosof, Mihai Șora, se află pe lista centenarilor lumii, conform unei informații publicate chiar de acesta, pe contul său de socializare. Potrivit domnului Șora, la un moment dat, acestuia i s-ar fi atras atenția că numele i-a fost inclus într-un top publicat pe Wikipedia, în care sunt enumerați centenari din toată lumea.

Astfel, pe locul unu se află Ruth Apilado, născută pe 30 aprilie 1908, fost editor de presă și activist. Undeva, pe la mijlocul listei, îl întâlnim și pe Mihai Șora, cu 8 ani mai tânăr ca veterana de vârstă a topului.

Mihai Șora citește! Fii și tu ca Mihai!

Studiind lista, mi s-a confirmat o teorie la care rumegasem și înainte de a afla de existența acestui top. În marea lor majoritate, cei care au reușit performanța de a sări de sută sunt intelectuali: foști sau actuali pictori, scriitori, jurnaliști, avocați, muzicieni, profesori, etc. Pe alocuri, întâlnim foști sportivi de performanță ori foste cadre militare. Oameni „citiți”, cum ar veni. Mihai Șora este, la rândul lui, filosof, activist și scriitor. Mai mult, în ciuda vârstei dumnealui, unul dintre cei mai cerebrali și logici „influenceri” ai timpurilor noastre, în România.

Care este, până la urmă, secretul unei vieți lungi? În mod sigur, secretul este mult mai complex de-atât, însă cu siguranță antrenamentul creierului, pe toată durata vieții, ajută! Un creier antrenat va rămâne un creier activ cât mai mult timp. Și, din câte se poate observa, atât timp cât creierul rămâne activ, corpul are tendința, la rândul lui, să țină pasul.

Cum reușești și tu să prinzi suta și să-ți și dai seama de asta? Gândind, citind, informându-te, analizând informațiile pe care le citești! Mai mult decât atât, cred că sfârșitul începe atunci când ai renunțat. Ești și vei fi mereu atât de bătrân precum te simți, independent de vârsta din buletin.

Iată secretul lui Mihai Șora!

Am întâlnit oameni bătrâni la 30 ani, dar am întâlnit și oameni tineri la 104 ani!

Citește și editorialul: O clipă și totu-i gata