Ceea ce în urmă cu mai bine de trei luni părea doar o răzvrătire împotriva sistemului, dar în fapt era o lacună legislativă, a fost remediat, printr-o hotârare a CNSU, care prevede că odată cu prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă să fie adusă și o „ajustare” a măsurilor restrictive.

Concret, începând de luni, 7 februarie, și cei nevaccinați vor avea acces în marile centre comerciale, mai exact în zona magazinelor alimentare care funcționează în interiorul mall-urilor, „dacă sunt stabilite culoare dedicate și controlate de intrare, deplasare și ieșire în/din acestea, este asigurată o suprafață de minimum 4 mp din suprafața destinată vânzării, pentru fiecare persoană și este limitat numărul coșurilor de cumpărături la numărul maxim de persoane ce poate avea acces”.

De altfel, primul lanț de supermarketuri care a pus în aplicare aceste culoare, tocmai din cauza acestei lacune, a fost Cora Cluj, dar a avut un preț, căci polițiștii nu s-au înduplecat și au acordat o amendă în valoare de 5.000 de lei, plus obligația de a desființa respectiva cale de acces.

O situație similară a fost și la Kaufland Galați, care la o lună după incidentul de la Cluj, a adoptat o măsură mult mai vizibilă, gard de 2 metri acoperit cu folie, pentru delimitarea celor care mergeau să cumpere alimente (vaccinați sau nu) și cei care voiau să intre în vreun magazin aflat în galeriile în care este „găzduit” supermarketul sau să meargă la Loto-Prono ori la curățătorie.

Reacțiile opiniei publice nu au întârziat să apară, mulți instigând la boicotarea magazinelor respective, neînțelegând că în fapt, conducerea acestora s-a gândit, într-o măsură, și la cei care nu sunt vaccinați, dar care voiau să îți procure cele necesare dintr-un astfel de magazin.

Nu ar fi de mirare ca astfel de reacții să reapară, poate chiar din partea celor care s-au vaccinat și care acum s-ar simți dacă nu amenințați, măcar discriminați.

Citește și: Gardul care ne desparte sau ignoranța care ne unește