Gardul care ne desparte sau ignoranța care ne unește

Vaccinați și nevaccinați, culoar comun spre magazinele „esențiale”, cei vaccinați, liber și la „neesențiale”

În urmă cu aproape o lună scriam de un hipermarket aflat într-un centru comercial, care a remarcat o   lacună în legislație, motiv pentru care a decis să facă o „cale de acces” separată pentru cei care vor să intre numai în spațiul lor, considerat de altfel unul „esențial”, și pentru care nu era necesar certificatul verde (vaccinare sau trecere prin boală). Decizia lor a fost amendată atunci de către Poliția Română, lacuna în schimb nu a fost remediată.

În această săptămână, un lanț de hipermarketuri  a adoptat o măsură mult mai vizibilă pentru delimitarea celor care mergeau să cumpere alimente (vaccinați sau nu) și cei care voiau să intre în vreun magazin aflat în galeriile din preajma supermarketurilor sau să meargă la Loto-Prono ori la curățătorie.

Concret, un gard despărțitor înalt de 2 metri, acoperit cu folie, care făcea separația între hipermarketul respectiv și restul spațiilor comerciale din ceea ce se poate numi „mini mall”, pentru care accesul era necesar în baza certificatului verde.

„Deciziile luate de unitate contravin prevederilor legale din Hotărârea de Guvern care prelungește starea de alertă. Ultima hotărâre face trimitere la definiția centrului comercial, or pe această definiție, trierea ar trebui să se facă la intrarea în centru și nu în acest mod. Le-am aplicat măsură astfel încât să efectueze triajul respectiv la intrarea în centrul comercial, măsură cu termen imediat. Dacă nu se conformează, vom aplica sancțiune contravențională”, a declarat șeful ITM Galați, Laurențiu Asaftei, pentru Lider FM Galați.

Reacțiile opiniei publice nu au întârziat să apară, mulți instigând la boicotarea magazinelor respective, neînțelegând că în fapt, conducerea acestora s-a gândit, într-o măsură, și la cei care nu sunt vaccinați, dar care voiau să îți procure cele necesare dintr-un astfel de magazin.

Situația s-a regăsit în mai multe locuri din țară, unde respectivul lanț de hipermarketuri nu a avut o altă opțiune pentru a permite accesul în magazinele proprii. Pentru a lăsa „la liber” accesul ar fi însemnat, poate, ca toate celelalte spații comerciale să își pună „lacătul” pe afacere.

Citește și: Amendă pentru un hipermarket, dintr-un centru comercial, ce permitea accesul fără certificatul verde