Gheorghiță, de părere că tulpina idiană nu este „neaparat mai contagioasă”

Medicul a fost prezent astăzi la primul centru de vaccinare de tip drive-thru din București. În aceeași zi, centrul a primit, de asemenea și vizita președintelui Klaus Iohannis

Șeful campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță a afirmat că noua tulpină indiană nu ar fi „neaparat mai contagioasă”, în comparație cu alte tulpini existente în acest moment, subliniind necesitatea ca românii să continue, totuși, să respecte normele aplicate momentului. De asemenea, acesta a mai spus că vaccinarea este un pas important, întrucât vaccinul devine eficient în fața formelor mai grave ale bolii dezvoltate în urma contactării virusului.

Medicul Gheorghiță a fost prezent astăzi la primul centru de vaccinare de tip drive-thru din București.

Potrivit declaraților lui Valeriu Gheorghiță, tulpina indiană este definită prin prezenţa a două mutaţii, care se asociază cu reducerea activităţii neutralizante a anticorpilor obţinuţi după vaccinare, „însă nu este un impact semnificativ, care să reducă eficienţa vaccinurilor, aşa încât mesajul rămâne unul foarte clar, de a ne prezenta şi de a ne vaccina într-un număr cât mai mare, tocmai pentru a reduce circulaţia virusului în populaţie şi pentru a reduce riscul să cumuleze noi mutaţii”, a declarat acesta.

Citește și: Românii care nu au bani de excursii scumpe primesc un cadou de Paști: un nor de praf saharian

Valeriu Ghorghiță, despre vaccinuri, în raport cu tulpina indiană: „cu siguranţă îşi menţin eficienţa faţă de forme severe, faţă de complicaţii ale bolii, faţă de riscul de spitalizare”

Mai mult, medicul a mai spus că aceste mutaţii, care sunt identificate pe această tulpină „se pare că reduc activitatea neutralizantă a anticorpilor, însă, de pildă, comparativ cu tulpina sud-africană, nu este mai rezistentă faţă de vaccinurile actuale, aşa încât nu se aşteaptă să vorbim de o eficienţă substanţial redusă a vaccinărilor”, a mai spus Valeriu Gheorghiţă, adăugând că „tocmai de aceea nu avem la acest moment motive să ne îngrijorăm. Rămân aceleaşi măsuri valabile. Este important să respectăm măsurile de prevenţie, indiferent de tipul de tulpină de care vom vorbi. Aceleaşi măsuri de prevenţie îşi păstrează eficienţa, atât cele nefarmaceutice, cât şi vaccinarea”, a încheiat Gheorghiță.

La centrul de vaccinare drive-thru din Capitală a fost astăzi prezent inclusiv președintele Klaus Iohannis.