George Burcea (Instagram)

E greu de crezut cum cineva care încearcă să pară un model este exact cel care își calcă „în picioare” rolul pe care și l-a asumat. Concret, George Burcea autorul unei cărți ce aborda violența în familie a dat dovadă că este parte din sistem, că este adeptul unei astfel de corecții aplicate femeii, căci ea este cea care primește „capacele” când nu se așteaptă.

Consider că violența domestică afectează sute de mii de femei din România, dar totuși un procent mare din acest număr sunt „ok” cu faptul că bărbații le bat. Eu am scris această carte, am făcut campanii, fac film și m-am implicat în proiecte împotriva violenței pentru a ajuta femeile, nu pentru a ajuta nenorociții care bat nevestele acasă. Totuși…se pare că multora le place bătaia. Și nu ca instigare…dar fraților, dacă lor le place mai mult un bărbat care le bate, decât unul care ajută în casă, dați-le ce merită, brooooo. Că merg pe sistemul comunist/prost/tâmpit/-înseamnă că merită.

 a spus George Burcea, pe Instagram

Iar instigarea la violență, pe care a făcut-o live, pe Instagram, a determinat editura Hyperliteratura, la care a apărut cartea lui Burcea, să o retragă de pe piață. „În urma instigărilor la violență împotriva femeilor aduse de actorul și scriitorul George Burcea, autorul romanului  «Scrisoare către Ceaușescu», editura Hyperliteratura a decis retragerea de piață a cărților sale. Această hotărâre vine ca un gest firesc împotriva promovării unor astfel de comportamente publice, paradoxal, vorbind despre o carte care tratează exact violența domestică”, au transmis reprezentanții editurii.

De altfel, chiar directorul editurii, Andrei Ruse a postat un mesaj, pe social media, în care se dezice de reacția lui Burcea.

„Nu sunt de acord sub nicio formă cu ce a zis George Burcea. Voi avea una-două, zece, dacă va fi nevoie, discuții cu el, încât să înțeleg că a fost o greșeală. O rătăcire. Vreau să fie așa”, a scris Andrei Ruse pe contul său de Facebook.

Dacă va fi de ajuns sau nu astfel de demers, regretele pe care le-a postat ulterior, tot pe Instagram, răul a fost făcut.

„Doresc să îmi cer scuze în mod public pentru cele spuse în live-ul de ieri (n.r. – luni), de pe pagina mea de Instagram. Live-ul a avut ca subiect de discuție violența domestică. În urma unui val de comentarii jignitoare la adresa mea, am avut o reacție de care îmi este foarte rușine. Am greșit în felul în care m-am exprimat, am greșit în felul în care am reacționat, dar cea mai mare greșeală este că am spus niște lucruri la furie cu care nu rezonez și care nu îmi fac deloc cinste nici mie și niciunei femei”, a scris George Burcea, pe Instagram. „Chiar dacă scoți cuiele dintr-o ușă, găurile rămân acolo”, spune o veche povață.  

Citește și: Andreea Bălan și George Burcea, oficial, fiecare este pe drumul său