Emmanuel Macron și Olaf Scholz merg la Moscova

Parisul şi Berlinul încearcă să relanseze procesul de pace în estul Ucrainei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a anunțat că luni, 7 februarie, Emmanuel Macron se va întâlni cu președintele rus pentru a discuta despre garanțiile de securitate cerute de Kremlin, iar Olaf Scholz, cancelarul Germaniei, va avea un dialog cu Putin marți, după revenirea sa de la Kiev.  

De asemenea, Peskov a mai precizat că nu există încă un acord privind propunerea președintelui turc de a găzdui o întrevedere între președintele Rusiei și președintele Ucrainei.

Putin și Macron au discutat la telefon despre criza din Estul Europei

Joi, 3 februarie, Macron și Putin au avut un dialog cu privire la Ucraina și garanțiile de securitate cerute de Moscova, președintele rus precizând că acțiunile Statelor Unite sunt „provocatoare” și duc la o accentuare a conflictului din Est. Este deja a treia convorbire telefonică într-o săptămână pe care cei doi șefi de stat au avut-o.

Ulterior, președintele Franței l-a sunat pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski, acesta declarând că se încearcă o accelerare a procesului de pace dintre Rusia și Ucraina.

„Am continuat dialogul cu Emmanuel Macron pe tema contracarării provocărilor de securitate şi a accelerării procesului de pace în cadrul formatului Normandia. Am căzut de acord să facem pași comuni în continuare pentru a menține stabilitatea Ucrainei și pentru a consolida cooperarea economică și financiară”, a scris Zelenski pe Twitter, potrivit Digi24.

De asemenea, Macron a vorbit și cu președintele american pe tema situației dintre Ucraina și Rusia. Cei doi oficiali au discutat despre măsurile necesare ce trebuie aplicate pentru dezescaladarea conflictului de la granițele Ucrainei.

Reamintim că Statele Unite au decis să trimită 3.000 de militari în Europa, în contextul în care Moscova a comasat zeci de mii de militari în apropierea Ucrainei.  Moscova a reacționat dur, catalogând această decizie ca fiind una „distrugătoare” și periculoasă pentru pacea din Europa. Totodată, liderii europeni încearcă să găsească o soluție diplomatică, cu vizite zilnice la Kiev și Kremlin, la criza din Est.

Vladimir Putin a cerut Alianței Nord-Atlantice să își retragă trupele din flancul estic și să refuze orice demers al Ucrainei de aderare la NATO, cerințe neacceptate de către Occident.

Triunghiul giganților și visul lui Putin