Călătoriile în perioada pandemiei au avut foarte mult de suferit, iar restricțiile de circulație și măsurile de carantinare, schimbate destul de des, mai ales în contextul celui de-al treilea val, îi fac pe mulți să se reorinteze în privința vacanțelor. Italia vine cu o „ofertă” în acest sens, iar în luna aprilie scoate la vânzare un lot de aproape o mie de case abandonate. Potrivit CNN, orașul sicilian, Castiglione di Sicilia, solicită pe o parte dintre aceste case prețul unei cafele.

Cele mai multe dintre aceste case sunt situate în cele mai vechi părți ale orașului, în apropiere de Taormina și de plajele de este ale Siciliei, iar aproximativ jumătate sunt distruse și vor fi oferite la un preț simbolic de 1 euro. Restul sunt într-o stare mai bună și vor fi vândute ieftin, începând cu 4.000 – 5.00 euro, iar unde sunt mai mulți doritori se va face chiar și o licitație.

Primarul Antonino Camarda a întreprins un proiect ambițios de a da o viață nouă satului său, unde populația a scăzut de la 14.000 la începutul anilor 1900 până la abia 3.000 în prezent.

„Avem un imens patrimoniu arhitectural de salvat, plin de istorie. De-a lungul timpului, au plecat prea mulți oameni, lăsând în urmă o grămadă de case vechi, pitorești, multe chiar datând din Renaștere”, spune el.

În cazul în care alte orașe care operează scheme similare au adunat o mulțime de case pentru 1 euro, Castiglione di Sicilia stabilește prețul proprietăților în funcție de starea lor.

„Am realizat un studiu aprofundat care cataloghează fiecare proprietate pe baza hărților și a datelor de carte funciară. În funcție de condițiile lor, clădirile vor fi vândute la prețuri diferite, începând de la 1 Euro”, spune Camarda.

Preț de nerefuzat, dar care sunt cerințele vânzătorului

Această schemă de vânzare a caselor vechi a fost lansată în martie 2021. Însă casele nu se pot achiziona orișicum, ci este specificată o clauză prin care noii proprietari se angajează să renoveze casele în trei ani. Spre deosebire de majoritatea celorlalte scheme nu există necesitatea înființării unui depozit de plătit pentru a garanta efectuarea lucrărilor. În schimb, autoritățile locale solicită proprietarilor să încheie o poliță de asigurare de la o bancă, în valoare de 4.000 de euro. „Ar costa noul proprietar 100 de euro pe an, ceea ce pare o sumă mai justă decât o garanție a depozitelor”,  mai spune Camarda.

Impozitele locale sunt scăzute în Sicilia, comparativ cu restul Italiei. Mai mult, cumpărătorii pot profita de oferta guvernului italian, care oferă credite fiscale de 110% pentru renovări care fac casele mai ecologice.

Citește și: Țara în care să te muți pentru a fi plătit cu 21 de dolari pe oră