Rata de infectare din București e sub 3,5 cazuri la mia de locuitori

Prefectul Capitalei a convocat Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență

Rata de infectare cu noul coronavirus în București a scăzut sub 3,5 cazuri la mia de locuitori, mai concret 3,46, astfel că prefectul Alin Stoica a convocat, astăzi, Comitetul Municipal pentru Situații de Urgență în vederea ridicării restricțiilor.

Prefectul Stoica a declarat la Digi24, că la incidența sub 3,5 cazuri la mia de locuitori nu se mai aplică restricțiile pe programul magazinelor, respectiv pe circulația în afara locuinței în weekend. „Am convocat CMBSU, cerem și opinia și autorităților sanitare și luăm o decizie. Cel mai probabil măsurile se vor alica din această noapte, iar efectele se vor vedea vineri, sâmbătă și duminică. Magazinele vor avea același program ca în restul săptămânii. Cinematografele, restaurantele și sălile de spectacol nu își schimbă încă programul, dar sălile de sport se redeschid”, a precizat Alin Stoica.

În privința restaurantelor, redeschiderea acestora este condiționată de o rată de infectare de sub 3 cazuri la mia de locuitori. „Mai întâi cu 30% capacitate, apoi, la 1,5 la mie cu 50% capacitate”, a menționat prefectul Capitalei.  

Totodată acesta a atras atenția că depinde de fiecare dintre cetățeni dacă trendul descrescător al cazurilor de infecatre se va menține și în perioada următoare. Reamintim că pentru sărbătorile pascale, potrivit HG ce prevede prelungirea stării de alertă, circulația pe timp de noapte se va putea face fără declarația pe proprie răspuundere doar în noaptea de Înviere. Tot prefectul a precizat, duminică, faptul că nu este interzisă participarea la slujba de Înviere la biserici mai îndepărtate de locuință, sau chiar la mănăstirile din jurul Capitalei, dar că trebuie să se țină cont de faptul că încă mai sunt localități din județul Ilfov care sunt în carantină și în care accesul este interzis.

Derogările din perioada pascală

În ceea ce privește derogările în perioada sărbătorilor pascale, se prevede ridicarea carantinei de noapte între 1 – 2 mai, în intervalul orar 20.00 – 5.00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase din Noaptea de Înviere a Paştelui Ortodox.

Magazine vor fi deschise până la ora 20 în Vinerea Mare.  Pe 30 aprilie, în toate localităţile, operatorii economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, îşi pot organiza şi desfăşura activitatea în intervalul orar 5.00 – 20.00.

Citește și: În noaptea de Înviere, „liber” doar pentru slujba de la biserică