Lipsă de carburanți la benzinăriile din Franţa, ca urmare a grevei angajaților din sectorul energetic

Una din cinci benzinării nu mai are carburant.

Pompele de carburanți din Franța nu mai funcționează după ce lucrătorii din sectorul energetic au intrat în grevă, acest lucru determinând întreruperi la livrarea carburantilor. Vineri dimineața, se formase o coadă de sute de metri la o stație de alimentare cu combustibil din suburbiile Parisului.„Așteptăm de o oră”, a spus un șofer a cărui mașină rămânea fără combustibil. „Coada nu s-a mișcat deloc. Nu știu ce ar trebui să facem”., a spus alt șofer, potrivit digi24.ro.

Lipsa de carburanți afectează stațiile din toată Franța, provocând nemulțumirea șoferilor, greva angajaților TotalEnergies și Esso-ExxonMobil intrând duminică în ziua 13-a

  Trei din șase rafinării sunt momentan închise în Franța din cauza grevelor care au oprit 60% din producție,   respectiv echivalentul a 740.000 de barili de petrol pe zi. Cele mai multe puncte ale rețelei TotalEnergies de aproximativ 3.500 de stații de carburanți, aproape o treime din toate stațiile din țară, nu mai au combustibil. Potrivit estimărilor Guvernului, doar 19% din stațiile de carburanți sunt afectate, în special în nordul țării. Președintele lanțului de retail Systeme U, Dominique Schelcher, a declarat că estimările guvernamentale subestimează întreruperile.„Doar vestul (Franței) va avea stocuri de combustibil”, a spus el. El a adăugat că „este imposibil să comanzi” carburant în nordul, estul și sudul Franței în weekendul trecut. 

Acum o săptămână, sindicatul francez CGT a îndemnat  la o grevă împotriva TotalEnergies, ca o parte a unei acțiuni mai largi în sectorul energetic din Franța. 

Lucrătorii cer măriri de salarii pe fondul unei crize a costului de trăi și a profiturilor mari din industria energiei, sindicatul CGT cerând o taxă pe aceste profituri și o creștere salarială de 10% – 7% pentru a contracara inflația și 3% „distribuirea profitului”, cereri care au fost în general sprijinite de angajații din domeniul energiei. Aproape 70% din lucrătorii ExxonMobil  se aflau de asemenea în grevă, a spus reprezentantul CGT Christophe Aubert. Grevele ar fi trebuit să dureze doar trei zile, dar TotalEnergies a inistat ca negocierile de salarii să înceapă la mijlocul lunii noiembrie, cu o creștere salarială medie preconizată la 3,5%. 

 TotalEnergies a propus duminică începerea negocierilor salariale în această lună, cu condiția ca lucrătorii să termine greva. Cererea la stațiile de carburanți TotalEnergies a crescut estimativ cu 30%, din cauza scăderilor de prețuri oferite de companie.„Să nu ne panicăm”, a spus președintele francez Emmanuel Macron vineri, făcând apel la calm.  Chiar și în timp ce solicită încheierea grevei, președintele a fost de acord că directorii de la Total ar trebui să ia în considerare „cererile legitime pentru salarii” ale angajaților companiei.

Nereguli descoperite de către inspectorii sanitari la centrele pentru vârstnici din Arad