Nereguli descoperite de către inspectorii sanitari la centrele pentru vârstnici din Arad

Inspectorii au aplicat 8 amenzi în valoare de 76.600 de lei.

9 sancțiuni contravenționale, din care un avertisment și 8 amenzi în valoare de 76.600 de lei este rezultatul controalelor efectuate de către inspectorii sanitari în centre rezidențiale a persoanelor vârstnice și copii/tinerii cu deficiențe neuropsihiatrice, unitate de administrație publică și într-o unitate de catering din județul Arad, potrivit g4media.ro.

În urma celor 28 de verificări efectuate în perioada 3 – 9 octombrie, au fost descoperite mâncare stricată și mucegăită, la o firmă de catering din Arad, medicamente expirate și curățenie precară

Direcția de Sănătate Publică (DSP) Arad precizează că inspectorii sanitari au identificat o firmă de catering din Arad care a pus în consum alimente care prezentau semne organoleptice de alterare evidentă sau pete de mucegai. Astfel, inspectorii sanitari au constatat neefectuarea periodică sau după necesitate a lucrărilor de igienizare și revizuire a instalațiilor sanitare, precum și a lucrărilor de recondiționare a clădirilor în centru de copii/tinerii cu deficiențe neuropsihiatrice, depozitarea, chiar și provizorie a ambalajelor de transport ale produselor alimentare în condiții care pot determina contaminarea acestora în centre de copii/tineri cu deficiențe neuropsihiatrice, neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție a locurilor de muncă, utilajelor, ustensilelor, suprafețelor de lucru și a ambalajelor stabilite de normele igienico-sanitare în vigoare în unitate de alimentație publică.

Ce nereguli au constatat inspectorii sanitari

De asemenea, printre neregulile constatate au mai fost nerespectarea măsurilor privind prepararea, păstrarea, depozitarea și servirea produselor alimentare în unitate de catering;,existența și/sau utilizarea produselor biocide, a medicamentelor cu termen de valabilitate expirat în centre rezidențiale a persoanelor vârstnice, nerespectarea în unitățile de alimentație publică și colectivă a obligației de a păstra câte o probă din fiecare fel de mâncare servit, timp de 48 de ore în spații frigorifice în centre rezidențiale a persoanelor vârstnice. Alte deficiențe au vizat neîntreținerea de către proprietar în stare de curățenie și funcționare a instalațiilor interioare de evacuare a apelor uzate în centre rezidențiale a persoanelor vârstnice, punerea în consum a alimentelor care prezintă semne organoleptice de alterare evidentă sau pete de mucegai în unitate de catering.

Un tânăr din Anina cultivă legume pe un deal terasat, la 800 de metri altitudine