Sursă foto: Pixabay
Sursă foto: Pixabay

Cercetătorii au descoperit că saliva viermilor de ceară, larvele de omidă ale moliilor care se hrănesc cu ceară de albine, poate descompune rapid polietilena, transmite Futurism.

Polietilena un material utilizat cu precădere în pungile de plastic, care duce în prezent la deșeuri imense în întreaga lume.

Dacă acești banali viermi ar putea fi transformați într-un proces comercial viabil, ar exista un impact major asupra eforturilor de reciclare la nivel mondial

Aceasta se datorează faptului că numai polietilena reprezintă 30% din toată producția de plastic.

Metodele convenționale de reciclare a polietilenei implică o descompunere mecanică, ceea ce duce la faptul că materialul reciclat rezultat este mai puțin pur și mai puțin valoros.

Maimult decât orice, enzimele prezente în saliva viermilor de ceară pot descompune lanțurile lungi de polimeri din polietilenă la temperatura camerei, în apă și la niveluri neutre de pH – condiții mult mai convenabile decât metodele convenționale de reciclare a plasticului, care necesită temperaturi ridicate și niveluri de aciditate atent controlate.

Viermii pot descompune plasticul printr-un proces chimic care i-a uimit pe cercetători

Stupii de albine erau plini de viermi de ceară, așa că am început să îi curăț, punând viermii într-o pungă de plastic”, a declarat pentru The Guardian Federica Bertocchini de la Centrul de Cercetări Biologice din Madrid și co-autor al noului studiu publicat în revista Nature Communications.

După un timp, am observat o mulțime de găuri și am descoperit că nu era vorba doar de mestecat, ci și de descompunere chimică”, a adăugat Bertocchini.

Există un interes tot mai mare pentru utilizarea insectelor sau a altor organisme vii pentru a recicla deșeurile de plastic, de la ciuperci la super viermi care pot supraviețui mâncând polistiren

Din păcate, cercetătorii mai au încă mult de lucru înainte ca saliva viermilor de ceară să devină o soluție viabilă pentru o criză tot mai mare a deșeurilor de plastic.

În primul rând, sintetizarea substanțelor chimice este încă extrem de scumpă, potrivit experților.

Trebuie să facem multe cercetări și să ne gândim cum să dezvoltăm această nouă strategie pentru a face față deșeurilor de plastic”, a declarat Clemente Arias, colegul și co-autorul lui Bertocchini, pentru The Guardian.