Sursa foto: CNN

Vineri, 4 februarie, peste 20 de președinți sau premieri din țări cu regim autoritar vor participa la deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice de la Beijing, cel mai așteptat lider fiind președintele Federației Ruse, Vladimir Putin.

Liderii marilor puteri democratice, precum Marea Britanie, Australia sau Canada au anunțat că se alătură boicotului diplomatic al Jocurilor condus de Statele Unite, precizând că drepturile omului au fost încălcate, în repetate rânduri, de China. De asemenea, alți lideri din Europa au refuzat invitațiile, invocând pandemia și controalele stricte de la Beijing.

Întâlnirea dintre președintele Chinei și cel al Rusiei vine într-un moment în care NATO încearcă să găsească o cale de dialog cu Moscova pentru detensionarea situației de pe flancul estic european.

Modelul tripolar al puterii: SUA, Rusia și China

Vladimir Putin a anunțat joi, 3 februarie, că Rusia și China au intrat într-o nouă eră a relațiilor, afirmând că urmează ca legăturile economice și energetice să devină tot mai puternice. De asemenea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a anunțat că cei doi oficiali vor discuta și despre problemele de pe agenda regională și globală.

Totodată, potrivit Beijingului, președintele Chinei va găzdui întâlniri și cu demnitari precum secretarul general al ONU, Antonio Guterres și directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Jocurile de la Beijing ce vor începe vineri, 4 februarie, sunt caracterizate de mulți analiști politici ca fiind începutul unei ere tripolare, unde puterea să fie împărțită între Rusia, China și SUA. Totodată, controversele în jurul Jocurilor a crescut în ultimele luni, după ce mai multe organizații pentru drepturile omului au reclamat abuzuri comise de China împotriva uigurilor și a altor minorități musulmane din Xinjiang. Statele Unite au calificat aceste abuzuri un genocid, criticând, de asemenea, încercările Chinei de a intimida insula autonomă Taiwan.

Directorul pentru China la Human Rights Watch, Sophie Richardson, a declarat în urmă cu o săptămână că guvernul chinez a comis crime grave, încălcând dreptul internațional.

 „Nu este posibil ca Jocurile Olimpice să arate ca o „forță a binelui”, așa cum susține Comitetul Olimpic Internațional, în timp ce guvernul gazdă comite crime grave, cu încălcarea dreptului internațional”, a declarat Sophie Richardson, potrivit  Digi24.

Cu toate acestea, oficialii de la Beijing au respins acuzațiile, precizând că boicoturile diplomatice nu vor afecta Jocurile Olimpice.

Liderii lumii vor avea posibilitatea de a se întâlni informal, cu ocazia jocurilor de iarnă, moment oportun pentru a trasa „noile linii privind relațiile geopolitice”, într-o perioadă unde „lumea veche” se apără și încearcă să supraviețuiască, iar „lumea nouă” își face loc pentru a prelua puterea.

Europa se înarmează, iar ruleta rusească pe care Putin o afișează Occidentului va avea efecte negative atât asupra Rusiei, cât și asupra relațiilor dintre Vest și Est.

Premierul Ungariei, în vizită la Vladimir Putin