Grecia va relaxa o parte dintre restricții, începând de luni

Pierderi financiare mari din cauza Covid

Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis a anunțat vineri că vea să relaxeze anumite restricții, începând de luni, permițând magazinelor non-esențiale să se redeschidă după o pauză de mai bine de două luni, relatează Agerpres. În vreme ce bisericile se vor redeschide o săptămâna mai târziu, pe 25 ianuarie. Aceasta decizie a venit ca urmare a scăderii numărului de cazuri de infectare Covid, din ultima vreme, ceea ce a însemnat, totodată, o scădere a presiunii asupra sistemului de sănătate elen.

Din punct de vedere al evoluției epidemiologice, Grecia se află printre țările cele mai puțin afectate, având 148 de mii de cazuri și 5.441 de decese, de la începutul pandemiei. Însă, din punct de vedere economic, fiind o țară ce depinde de turism, Grecia a înregistrat pierderi financiare importante. Potrivit lui Mitsotakis, fiecare lockdown costă economia Greciei peste 3 miliarde euro pe lună.

Vaccinarea vârstnicilor

Grecia a început, sâmbătă, vaccinarea persoanelor vârstnice împotriva Covid-19, după ce a imunizat mai întâi câteva zeci de mii de angajaţi din sectorul medical în prima fază a campaniei sale naţionale, informează Reuters. Peste 75.000 de angajaţi din sectorul medical şi din azilurile pentru vârstnici au primit deja prima doză a vaccinului produs de alianţa Pfizer-BioNTech, după ce Grecia a demarat o campanie de vaccinare, luna trecută, alături de celelalte state din Uniunea Europeană.

Italia, la polul opus

De partea cealalată, Italia înăspreşte din nou regulile destinate combaterii pandemiei noului coronavirus din cauza creşterii numărului cazurilor de infectare, desemnând începând de duminică trei zone drept aşa-numite zone roşii, a anunţat sâmbătă ministrul sănătăţii Roberto Speranza, informează dpa.

Aplicarea noilor reguli înseamnă că 70% din sectorul gastronomic italian este închis din nou, potrivit asociaţiei agricole Coldiretti, după ce magazinelor li s-a permit să se redeschidă pentru o scurtă perioadă după sărbătorile de iarnă.

Citește și: Johnson: „Anglia, în lock-down total”

#News