Johnson: „Anglia, în lock-down total”

A doua tulpină de Covid face ravagii

Apariția în Anglia a celei de-a doua tulpini Covid, mult mai contagioasă – cu 70%, face ravagii, astfel că premierul Boris Johnson a decis ca țara să inte în „lock-down național”, asemănător cu cel din primăvara lui 2020. În paralel se va continua campania de vaccinare împotriva Covid, din fericire vaccinul fiind eficient și pentru această nouă tulpină, susțin specialiștii.

„Cu aproape toată țara aflată sub restricții dure, este clar că trebuie să facem mai mult, împreună, pentru a aduce această nouă tulpină sub control în timp ce vaccinăm. În Anglia vom intra în carantină națională, care este suficient de strictă pentru a aduce sub control această tulpină. Acest lucru înseamnă că guvernul vă spune din nou să stați acasă. Puteți părăsi domiciliul doar pentru câteva motive stipulate de lege, precum cumpărături esențiale, pentru a munci dacă nu puteți lucra de acasă, pentru a face sport, pentru scopuri medicale, precum un test COVID sau pentru a scăpa de abuzul domestic”, a declarat Boris Johnson, potrivit cnn.com. Școlile vor fi închise până la jumătatea lunii februarie.

Între timp, Nicola Sturgeon, primul ministrul al Scoției, a anunțat „carantină totală și ordin legal de ședere la domiciliu în întreaga țară începânnd cu miezul nopții” pentru a controla noua tulpină, potrivit ft.com.

La raportarea de luni, 4 ianuarie, au fost confirmate 58.784 de noi cazuri de infectare cu Covid și 407 decese. De la începutul pandemiei, în Marea Britanie au fost înregistrate 2.713.563 de cazuri (locul 2 în Europa) și 75.431 decese (locul secund, foarte aproape de Italia).

De altfel, România a reluat zborurile spre și dinspre Marea Britanie, începând cu 3 ianuarie, după ce pe 20 decembrie acestea au fost suspendare. Rămâne de văzut dacă autoritățile din România vor reveni asupra acestei decizii după ce guvernul de la Londra a impus carantina totală.

Citește și: Premierul britanic le urează cetățenilor să aibă parte de un „Crăciun mic, dar sigur”

#News