Adriana Radu de la „Sexul vs. Barza”, numită în CES

Florin Cîțu a anulat decizia premierului interimar Ciucă

Premierul Florin Cîțu a anulat decizia fostului premier interimar Nicolae Ciuca și a numit-o în Consiliul Economic și Social pe Adriana Radu, reprezentanta Asociației „Sexul vs. Barza”. Decizia de numire a apărut deja în Monitorul Oficial.

Potrivit MO, la data intrării în vigoare a acestei decizii, Horia Nicolescu Mihai este revocat din calitatea de membru al CES.

Reamintim că decizia lui Nicolae Ciucă de a nu o numi pe Adriana Radu în CES a provocat numeroase proteste în rândul societății civile. „Sexul vs. Barza” este o asociație care militeaza pentru educație, consiliere și advocacy privind drepturile și sănătatea reproductivă și sexuală. „Sexul vs. Barza” este prima platfomă de educație sexuală în format video din România.

„Adriana Radu este singura candidată câștigătoare care nu a fost desemnată în Plenul CES, ceea ce indică respingerea de către Guvern a prezenței unei voci de sprijinire a drepturilor femeilor și egalității de gen, în contextul în care România înregistrează printre cele mai mari rate de graviditate în rândul minorelor, de violență domestică împotriva femeilor, o atitudine laxă a sistemului de justiție față de abuzurile fizice, psihice și sexuale împotriva acestora și multiple alte atacuri împotriva drepturilor femeilor și a minorităților sexuale”, au transmis printr-o scrisoare deschisă cei care i-au susținut pe activiștii desemnați să facă parte din CES.

Potrivit Constituției României, Consiliul Economic şi Social este organ consultativ al Parlamentului şi al Guvernului în domeniile de specialitate stabilite prin legea sa organică de înfiinţare, organizare şi funcţionare. Membrii Consiliului au printre atribuții analizarea și avizarea proiectelor de hotărâri și de ordonanțe ale Guvernului și proiectele de lege care urmează să ajungă în Parlament, precum și a proiectelor de programe și strategii înainte de adoptare.

Tot membrii CES sunt responsabili și de semnalarea către Guvern și Parlament a unor fenomene sociale și economice care trebuie să ajungă pe agenda pentru a fi întâmpinate de propuneri de acte normative.

Citește și: Florin Cîțu a fost votat și devine noul premier al României

#News