Sursa foto: Facebook/Présidence du Faso

Focuri de armă intense s-au auzit vineri în capitala Burkinei Faso. Potrivit BBC, postul TV de stat, La Radiodiffusion Télévision du Burkina, a suspendat transmisia.

Specialiştii cred că este vorba despre o tentativă de lovitură de stat.

Împușcături auzite în apropierea palatului prezidențial

Vineri dimineața, în jurul palatului prezidențial din Burkina Faso și în apropierea sediului juntei militare, s-au auzit mai multe focuri de armă. Acestea au fost urmate de o explozie puternică, susțin martorii citați de Reuters.

Orașul, care de obicei zumzăia de motociclete și mașini, era liniștit între orele 8:00 și 10:00 dimineața. Vehiculele militare erau staționate de-a lungul străzilor pustii din capitala Ouagadougou. Școlile, întreprinderile și băncile erau închise.

A doua lovitură de stat în ultimele opt luni în Burkina Faso

În ianuarie 2022, actualul șef al statului, locotenent-colonelul Paul-Henri Sandaogo Damiba, l-a înlăturat pe președintele Roch Kaboré printr-o lovitură de stat.

Președintele ales în mod democratic a fost destituit pentru că nu a reușit să limiteze violențele comise de militanții islamiști. Acum, locotenent-colonelul Damiba s-ar putea confrunta cu o soartă similară.

Joi, sute de protestatari au ieșit pe străzile orașului Bobo Dioulasso din vestul țării pentru a-i cere demisia. Manifestanții l-au acuzat că este responsabil de insecuritatea actuală din țară.

Luni, 11 soldaţi au fost ucişi într-un atac al militanţilor în provincia Soum din nordul ţării. 50 de civili au fost daţi dispăruţi.

Șeful din Burkina Faso îndeamnă populația să rămână calmă și prudentă

Într-un comunicat pe pagina oficială de Facebook a președinției, liderul țării a transmis că oamenii nu ar trebui să intre în panică din cauza a ceea ce citesc pe rețelele de socializare.

„Discuțiile sunt în curs de desfășurare pentru a restabili calmul și serenitatea”, pe fondul unei situații „confuze” provocate de anumite elemente ale armatei, se arată în declarație.

„Inamicul care ne atacă țara nu dorește decât dezbinare între burkinabé pentru a-și realiza acțiunea de destabilizare”.

Citește și O nouă fabrică Lantmännen Unibake va fi deschisă în România