Sursa foto: Digi24

Într-o postare pe pagina de Facebook, Sultan Hamzaev, membru al Dumei de Stat din partea partidului lui Vladimir Putin, a declarat că susține un viitor referendum privind unificarea Kazahstanului cu Rusia.

Mai mult, parlamentarul a mai precizat că „Asia Centrală este pământ rusesc” și că susține unificarea Kazahstanului cu „patria istorică-Rusia.”

„Asia Centrală este pământul rusesc! Se discută despre posibila reunificare a Kazahstanului cu Rusia. Personal, poziția mea de cetățean al Federației Ruse, indiferent de politică și poziții: susțin organizarea unui referendum în Kazahstan privind unificarea Kazahstanului cu Patria istorică – Rusia. Observ că însuși președintele Kazahstanului Kassîm-Jomart Tokaev face toate declarațiile sale în limba rusă. Cred că aceasta va fi o manifestare bună a democrației adevărate”, a scris Hamzaev pe Facebook.

Protestele din Kazahstan s-au amplificat

Mai mult, Putin a trimis aproximativ 3.000 de militari în Kazahstan pentru menținerea păcii în teritoriu.

Maria Zaharova a declarat că forța comună a păcii a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) va rămâne în țară pentru o perioadă limitată, cu scopul de a restabili ordinea. Implicarea Rusiei în conflictul din Kazahstan a atras atenția Uniunii Europene, care a cerut lui Putin să respecte suveranitatea și independența statului asiatic.

Reamintim că Kazahstanul are o importantă deosebită pentru Rusia ca partener economic. De asemenea, fostul președinte Nursultan Nazarbaev s-a declarat un mare susținător al președintelui Vladimir Putin.

În ultimele zile, protestele din Kazahstan s-au amplificat, iar în întreaga țară a fost declarată stare de urgență.

Zeci de protestatari au fost uciși de forțele armate

Mai mulți protestatari au fost împușcați de forțele de ordine, iar președintele Kassîm-Jomart Tokaev, a cerut ajutorul Rusiei şi al aliaţilor săi pentru a reprima revoltele. Președintele i-a făcut pe manifestanți „teroriști” veniți din străinătate pentru a lua puterea asupra statului. Protestatarii au reușit să pătrundă în clădirea principală a administrației din Almatî și să o incendieze. Mai mult, internetul a fost oprit în toată țara, iar operațiunile bancare au fost suspendate pe o perioadă nedeterminată. Presa internațională a transmis mai multe imagini cu zeci de cadavre ale protestatarilor lăsate în plină stradă.

Este oficial. Putin, președintele pe viață al Rusiei