Săptămâna de muncă de patru zile, introdusă în premieră într-o localitate din Germania

Orașul Wedel este prima municipalitate din Germania care aduge noi modele în flexibilizarea muncii”, este anunțul postat pe site-ul orașului.

Angajații din Wedel din districtul Pinneberg, din Germania, vor putea începe weekendul de joi după-amiază. Orașul Wedel dorește să permită angajaților să lucreze patru zile pe săptămână, aceasta fiind prima localitate din Germania care introduce săptămâna de muncă de patru zile, potrivit romaniatv.net.

”Datorită acestui model, orașul Wedel este prima municipalitate din Germania care aduge noi modele în flexibilizarea muncii”, este anunțul postat pe site-ul orașului.

Introducând programul de lucru de patru zile, municipalitatea vrea să devină mai atractivă ca angajator, din cauza posturilor neocupate. „În doar două-trei luni, dorim să permitem tuturor să lucreze o săptămână de patru zile. Fără nicio modificare a salariului”, a declarat managerul de resurse umane Jörg Amelung. „Săptămâna completă de lucru, fie că este de 20, 35 sau 41 de ore, va fi repartizată pe patru zile acolo unde este posibil și de dorit din motive de afaceri”, a precizat Amelung.

Un purtător de cuvânt al orașului a declarat că autoritățile au aprobat planul la ședința consiliului de săptămâna trecută. În prezent, se lucrează la pregătirea contractului de prestări servicii necesar ca bază legală.

Săptămâna de lucru de patru zile urmează să intre în vigoare în două luni. În principiu, toți cei aproximativ 430 de angajați ar putea beneficia de el. „Presupunem că aproximativ 80% dintre angajați, dacă își exprimă o astfel de dorință, vor folosi modelul dezvoltat”, a spus purtătorul de cuvânt. Prea mulți angajați părăsesc administrația sau se pensionează, se plânge Jörg Amelung. „În toată Germania vom pierde 1,3 milioane de angajați în sectorul public în următorii opt până la zece ani. Asta înseamnă că avem un număr mare de cerințe de personal. Și, în același timp, există cu aproximativ 30 la sută mai puțini potențiali solicitanți”. Anul trecut, în Wedel au fost 119 anunțuri de angajare. „Uneori a trebuit să facem publicitate pentru anumite posture de două sau trei ori”, relatează Amelung.

Mega-operațiune care a vizat armele de foc ilicite, desfășurată de Interpol în America Latină