Noi măsuri pentru călătoriile în Regat. Cu testul „la purtător”

Testul Covid trebuie făcut cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în Anglia

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a venit cu completări în ceea ce privește călătoriile în Marea Britanie, în contextul în care Scoția și Anglia sunt în carantină totală de pe data de 5 ianuarie, din cauza numărului crescut de infectări cu noua tulpină COVID. Noile măsuri au intrat în vigoare din 15 ianuarie, pentru Scoția, în timp ce pentru Anglia se vor aplica de pe data de 18 ianuarie.

Astfel, începând cu data de 18 ianuarie 2021, ora locală 4:00, „toți pasagerii care sosesc în Anglia din străinătate trebuie să prezinte, inclusiv la îmbarcarea în trenuri, feriboturi sau aeronave, un test cu rezultat negativ pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu maximum 3 zile anterior intrării în Anglia.  Sunt acceptate testele moleculare, de tip reacție în lanț a polimerazei (PCR) sau tehnologii derivate, inclusiv teste de amplificare izotermă mediată prin buclă (LAMP) sau teste antigen, spre exemplu un test efectuat cu un dispozitiv cu flux lateral. Rezultatul testului negativ trebuie să fie redactat în original în limba engleză, franceză sau spaniolă, nefiind acceptate traduceri”, potrivit MAE.

Totuși, sunt exceptați de la aceste măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 minorii sub 11 ani, transportatorii, echipajul aerian, maritim și feroviar, persoanele care se deplasează în Anglia pentru urgențe medicale și nu dispun de timpul necesar efectuării testului, persoanele care pot dovedi cu acte medicale că se află în imposibilitatea de a fi testate. Informații suplimentare privind toate categoriile de persoane exceptate pot fi consultate accesând site-ul guvernului Marii Britanii.

Până la acest moment, autoritățile britanice nu au comunicat dacă măsurile se vor aplica și persoanelor aflate în tranzit.

Totodată, cetățenii români care sosesc în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord dintr-unul din statele care nu sunt incluse în categoria „travel coridor”  sunt obligați să se autoizoleze pentru o perioadă de 10 zile. Încălcarea dispoziției privind autoizolarea este pedepsită cu amendă de până la 10.000 de lire sterline. Începând cu luna decembrie 2020, pasagerii care sosesc în Anglia vor avea posibilitatea de a efectua un test pentru infecția cu SARS-CoV-2 începând cu a cincea zi de la sosire și, în cazul unui rezultat negativ, vor putea ieși din autoizolare.

La raportarea de vineri, 15 ianuarie, în Marea Britanie au fost confirmate 55.761 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, numărul total, de la începutul pandemiei, fiind de 3.316.019 de cazuri. La capitolul decese, Marea Britanie se află pe primul loc, la nivelul Europei, cu 87.295 de decese, din care 1.280 numai la raportarea de vineri.

Citește și: Johnson: „Anglia, în lock-down total”

#News