Este oficial. Putin, președintele pe viață al Rusiei

Vladimir Putin a promulgat legea care îi permite să rămână la putere până la 84 de ani

Vladimir Putin a promulgat legea care îi permite să candideze pentru încă două mandate la președinția Rusiei, relatează Reuters. Asta, în ciuda faptului că se află deja la al doilea mandat consecutiv și la al patrulea în total, conducând Rusia din anul 2000.

Legea propusă în parlamentul rus a fost adoptată de legislativ la sfârșitul lunii martie și îi permite, astfel, liderului de la Kremlin, să rămână la putere până în 2036, când va avea 84 de ani. Legea nu elimină, însă, limita de două mandate consecutive, fiind dedicată exclusiv persoanelor care au ocupat funcția înainte de semnarea acestei – adică Putin și Medvedev.

Noua revizuire, posibilă în urma unui referendum desfăşurat în vara lui 2020, resetează mandatele prezidenţiale de la zero. În plus, introduce principii conservatoare susţinute de Putin în scop electoral, precum credinţa în Dumnezeu, căsătoria doar între bărbat şi femeie, educaţia patriotică, dar şi garanţii sociale, cum ar fi indexarea pensiilor, potrivit Moscow Times.

Rocadă cu Medvedev

Constituția Rusiei prevede că o persoană nu poate avea decât două mandate consecutive de președinte, pentru a putea candida la al treilea fiind nevoie să aștepte un mandat întreg. În 2008, Putin a făcut celebra rocadă cu premierul de atunci, Medvedev, cel din urmă venind în funcția de președinte, iar Putin în cea de premier. În 2012, Putin a redevenit președinte pentru al treilea mandat și a fost reales pentru al patrulea în 2018. Acest mandat se va încheia în 2024.

În ultimii ani, Vladimir Putin s-a concentrat activ pe remodelarea arhitecturii constituționale a statului rus pentru a își consolida puterea. Putin conduce Rusia din 2000.

Citește și: Rusoaicele, dar mai ales rușii, au decis: Putin, cel mai sexy bărbat din Federație