Sindicatul National Sport si Tineret (SNST) a anunțat printr-un comunicat că va protesta astăzi, 6 aprilie, în fața Ministerului Tineretului și Sportului, începând cu orele 12:00. Ziua protestului nu este una întâmplător aleasă întrucât tot astăzi, sportivii din toată țara sărbătoresc Ziua Sportului.

Principalele revendicări:

  • Transparență privind descentralizarea.
  • Criterii corecte pentru repartizarea bugetului către subordonate / federații sportive naționale și pentru premierile acordate sportivilor, antrenorilor și colectivelor tehnice.
  • Un dialogul social real și corect.
  • Siguranța locurilor de muncă.
  • Eliminarea inechităților salariale.
  • Deblocarea posturilor vacante, MTS fiind singurul minister care nu scoate posturi la concurs deși în sistemul bugetar au fost ridicate interdicțiile privind angajările.

SNST: „Suntem revoltați față de modul dezastruos în care este condus domeniul nostru de activitate”

Potrivit sindicatului, actuala conducere a MTS nu s-ar consulta cu specialiștii din federațiile sportive sau din subordonate, „iar măsurile aberante care se stabilesc de către un grup mic de persoane din minister, ne-au adus într-un blocaj fără precedent în Sport și Tineret. Acest management arogant și netransparent trebuie să înceteze!”

„Pentru 2021, an olimpic, ministerul a alocat finanțări sub limita sărăciei”

Mai mult, sindicatul acuză MTS că finanțarea s-ar face fără criterii stabilite concret „în acordarea bugetelor către federații sportive naționale și subordonate și fără fundamentarea tăierii premiilor pentru sportivi, antrenori și colectivele tehnice”, acuzând că în timp ce pentru tot sistemul bugetar au fost ridicate interdicțiile privind angajările, în Sport și Tineret nu s-ar putea organiza concursuri pentru ocuparea posturilor vacante din cauza gestionării proaste a bugetului de la centru. În plus, lipsa de transparență privind felul în care se lucrează la descentralizarea unităților din subordinea MTS ar face ca totul să arate ca un proiect ascuns, un adevărat tun imobiliar, fără siguranța locurilor de muncă, bazat doar pe interese patrimoniale, demers făcut cu dedicații și care va favoriza anumite județe, este de părere SNST.

Prin protestul nostru scoatem în evidență faptul că sportul românesc a coborât sub pragul sărăciei. Ca rezultat direct al dezinteresului şi superficialităţii autorităților, pe perioada pandemiei acest domeniu a fost propulsat direct în colaps, cu efecte dramatice la nivelul copiilor și al tinerilor, prin abandonul sau neangrenarea în practicarea unei discipline sportive din cauza condițiilor proaste de antrenament, fondurilor insuficiente și lipsei măsurilor de încurajare și protecție. Mitingul din 6 aprilie 2021 este doar primul protest din planul de actiuni al SNST!

SNST

Citește și: SNST acuză angajări fictive la CS Olimpia