129,16 milioane lei pentru crescătorii de animale din sectoarele suin şi avicol

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță alocare de noi fonduri pentru crescătorii de animale

Sursa foto: Pixabay

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că românii care cresc animale și activează fie în sectorul suin, fie în cel avicol, vor beneficia de un ajutor financiar semnificativ, direct din bugetul de stat.

Mai exact, este vorba despre 129.166.260,85 lei, sumă ce ar urma să fie plătită producătorilor locali de către MADR, prin APIA.

Astfel, crescătorilor de suine le-ar reveni 71.759.029,21 lei pentru creșterea și/sau îngrășare și/sau reproducție, în timp ce în cazul românilor din sectorul avicol este vorba despre 57.407.231,64 lei pentru creșterea și/sau reproducția și/sau incubația păsărilor.

Conform Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, sumele au fost calculate după cum urmează: în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 150.000 euro în cazul speciei porcine și în funcție de capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută, echivalent UVM, până la concurenţa plafonului echivalent în lei a 100.000 euro în cazul păsărilor.

Ce condiții trebuie îndeplinite pentru a putea beneficia de acest sprijin financiar

Pot beneficia de sprijin financiar doar românii care sunt înregistrati în registrul unic de identificare și care dețin cod unic de înregistrare atribuit de catre APIA; care pot face dovada exploatației cu cod ANSVSA, autorizată sanitar-verterinar; care desfășoară activitățile de creștere/îngrășare/reproducție/incubație în perioada 24.02.2022 – 31.07.2022, dar care-și mențin activitatea până la data de 31.12.2022; care asigură condiții minime de bunăstare în ceea ce privește capacitatea de producție, echivalent UVM.

Cei interesați sunt invitați să-și depună cererile la Centrele Judetene ale APIA pe raza carora potentialii beneficiari au sediul social sau unde au depus cerere de solicitare pentru Masura 14-Bunastarea animalelor. Modelul de cerere necesar poate fi descărcat de pe site-ul APIA.