Italia intră într-o „fază nouă” după doi ani de Covid-19

Starea de urgență declarată de autorități acum doi ani a fost ridicată.

Italia intră în rândul țărilor care renunță la starea de urgență și la restricțiile impuse din cauza coronavirusului. Astfel, după doi ani, premierul italian Mario Draghi a anunțat că țara sa renunță oficial la aproape toate măsurile împotriva Covid-19.

Ministrul Sănătății Roberto Speranza a declarat pentru ziarul La Repubblica faptul că Italia va intra într-o „nouă fază”, dar pandemia de Covid-19 nu s-a încheiat încă.

„Începe o nouă fază… Asta nu înseamnă că pandemia s-a încheiat. Nu există niciun buton de „oprire” prin care virusul să dispară ca prin magie”, a spus acesta, potrivit Digi24.

Pandemia de Covid-19 a făcut până acum peste 6 milioane de victime în toată lumea

Reamintim că Italia a fost cea mai afectată la debutul pandemiei de coronavirus, înregistrând peste 160 de mii de decese și aproape 15 milioane de infectări.

Chiar dacă valul cinci al pandemiei s-a încheiat la începutul anului, numărul cazurilor de infectări a crescut din nou în luna martie, dar acesta s-a stabilizat în ultimele șapte zile.

Începând de astăzi, italienii se vor putea întâlni la evenimente sportive în spații exterioare și interioare fără a mai exista o limitare a numărului de participanți. Mai mult, a fost ridicată obligativitatea vaccinării pentru accesul persoanelor de peste 50 de ani la locul de muncă.

Cu toate acestea, imunizarea împotriva Covid-19 va continua să fie obligatorie până la sfârșitul anului pentru cei care lucrează în sistemul medical. De asemenea, turiștii care au de gând să călătorească în Italia vor trebui să folosească în continuare certificatele Covid-19 şi să completeze un formular de localizare a pasagerilor. Totodată, masca de protecție va trebui folosită în interior până la începutul lunii mai.

De la debutul campaniei de vaccinare din 27 decembrie 2020, aproximativ 84% dintre italieni au primit două doze de vaccin, iar 65% au optat și pentru doza booster.

Citește și: Celebrul cântăreț italian Al Bano va găzdui trei refugiați ucraineni