Captură Video: Youtube

Democrația este acel regim politic unde oamenii au posibilitatea de a decide între mai multe partide, iar drepturile și libertățile sunt respectate. De asemenea, cetățenii pot vota, presa este liberă, iar schimbul de putere se face pașnic.

Din nefericire, în majoritatea țărilor din lume, democrația este sub asediu. Potrivit Indexului Democrației 2022, realizat de Economist Intelligence Unit, cele mai puternice țări democratice sunt Norvegia, Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Finlanda, Irlanda, Canada, Danemarca, Australia și Elveția.

Țara noastră se află pe locul 63 din 167 de țări analizate, România scăzând cu două locuri față de anul trecut din cauza crizelor politice și a funcționării guvernului.

Ucraina se află pe locul 80, iar Rusia pe 124

Totodată, din cauza pandemiei de coronavirus, în mai multe țări s-a înregistrat o scădere a drepturilor și libertăților, doar 46% din populația globală trăia într- o formă de democrație anul trecut, în scădere față de 2020.

De asemenea, 37% dintre oamenii lumii trăiesc în țări unde regimurile autoritare sunt la putere, China fiind cea care înglobează 18% din toată populația globului.

Freedom in the World a anunțat că anul trecut a fost cel de-al 15-lea an consecutiv în care libertatea globală a fost în declin, mai exact în fiecare an se pierd drepturi și libertăți peste tot în lume. Potrivit raportului, în 75 de țări a scăzut nivelul de libertate în societate și acest lucru nu s-a întâmplat doar în țări precum China, Belarus, Rusia sau Venezuela.

Aici vorbim de Statele Unite, dar și India, care au trecut de la țări libere la țări parțial libere.

În India, spre exemplu, din 2014 încolo, drepturile cetățenești au început să se deterioreze din cauza noii guvernări, partidul hindus naționalist ajuns la putere a pus presiune constantă pe organizațiile pentru drepturile omului. Jurnaliști au fost intimidați și au avut loc linșaje publice la adresa musulmanilor.

De asemenea, Washingtonul a încercat să ascundă mai multe informații cu privire la pandemia de Covid-19. Totodată, mai mulți jurnaliști au fost arestați în timp ce încercau să relateze de la demonstrațiile de stradă ce au avut loc de-a lungul anului trecut.

Potrivit Indexului Democrației 2022, doar în 28 de țări s-au făcut progrese în ce privește acordarea de drepturi și libertăți de la un an la altul.

Vladimir Putin, victima americanilor. Ce spune presa din China despre conflictul ruso-ucrainean