Statele UE solicită o amânare de 10 ani pentru reducerea poluării aerului

Comisia Europeană are deschise 59 de cazuri de încălcare a regulilor împotriva țărilor care nu au atins obiectivele de reducere a poluării aerului, printre care România, Polonia, Italia și Portugalia.

poluare
poluare. Sursa foto: pixabay.com

Țările UE solicită o amânare de 10 ani pentru atingerea noilor ținte de reducere a poluării aerului impuse de Bruxelles. România este una dintre statele europene care se confruntă cu cele mai multe cazuri de infringement pentru nereguli privind implementarea măsurilor de îmbunătățire a calității aerului, potrivit digi24.ro.

Pentru a realiza obiectivul de atingere a unui nivel net de poluare zero până în 2050, UE introduce ținte mult mai dure pentru reducerea poluării aerului, care a determinat 253.000 de decese premature în tot blocul comunitar în 2021.

Statele membre UE insistă că ar mai avea nevoie de o creștere a datei limită de până la 10 ani pentru atingerea obiectivelor. Parlamentul European susține că țările din UE trebuie să crească demersurile de reducere a nivelului de poluare din aer și nu să le încetinească. Comisia Europeană are deja deschise 59 de cazuri de încălcare a regulilor împotriva țărilor UE care nu și-au atins obiectivele de reducere a poluării aerului, statele care au încălcat cel mai mult aceste restricții fiind România, Polonia, Italia și Portugalia.

Singurele trei țări care au scăpat de procedurile de infringement în privința calității aerului sunt Olanda, Slovacia și Estonia. Organizația de mediu ClientEarth are 53 de cazuri în desfășurare prin care cere reducerea poluării aerului și care se judecă în tribunalele din România, Marea Britanie, Franța, Germania, Italia, Olanda, Belgia, Ungaria, Polonia și Bulgaria.

Dacă țările UE vor obține amânarea de 10 ani la negocierile ce vor avea loc pe 20 februarie, ele vor fi obligate să implementeze măsurile de îmbunătățire a calității aerului până în 2040, în loc de 2030, cum li se cere acum.

Statele UE susțin că inițiativa Parlamentului European de a avea aceleași limite ale poluării aerului ca cele indicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) până în 2035 este „nerealistă” și „inacceptabilă”. Țările UE au cerut inițial că amânarea să se aplice statelor unde un procent mare al locuitorilor au venituri mici și unde PIB-ul pe cap de locuitor este mai mic decât media UE, dar Parlamentul European a respins cererea.

Pentru a ajunge la un compromis, președinția Consiliului Uniunii Europene deținută de Belgia a venit cu o altă idee, potrivit unui document analizat de Politico.

O țară ar trebui să primească o derogare dacă poate dovedi că reducerea poluării aerului „poate fi făcută doar prin înlocuirea unei fracțiunii considerabile a sistemelor de încălzire a locuințelor existente” sau când „previziunile arată că valorile limită nu pot fi atinse până la termenul limită”, în ciuda luarea măsurilor adecvate.

Cercetătorii și organizațiile de mediu avertizează că orice amânare a acțiunii de a lupta contra poluării se va concretiza în și mai multe decese premature. „Acesta nu poate fi mesajul pe care UE îl trimite oamenilor chiar înainte de alegerile UE”, a spus Sophie Perround, coordonator al politicii UE din partea Alianței pentru Sănătate și Mediu. Ministrul Familiei: Aproape zilnic un minor este violat sau agresat sexual