Ghețarii din Austria se topesc în ritm accelerat

Clubul alpin austriac a transmis „o alertă roşie” în cel mai recent raport anual al său

Jumătate dintre gheţarii de pe Terra sunt în pericol să dispară până la sfârşitul acestui secol din cauza schimbărilor climatice, potrivit unor studii publicate în ianuarie de prestigioasa revistă Science, potrivit g4media.ro.

Gheţarii nu s-au topit niciodată atât de repede ca în 2022 în întreaga istorie a măsurătorilor începute în urmă cu 132 de ani, a anunţat vineri Clubul alpin austriac. Clubul a emis „o alertă roşie” în cel mai recent raport anual al său.

„În medie, cei 89 de gheţari austrieci monitorizaţi s-au retras cu 28,7 metri” anul trecut, „de 2,6 ori mai mult” decât în 2021, a alertat asociaţia, ale cărei rezultate sunt preluate în bazele de date internaţionale. „Retragerea continuă într-un ritm accelerat” şi „valoarea actuală constituie un record net”, iar gheţarul Schlatenkees din Tirol, „aflat în descompunere”, s-a retras cu 89,5 metri în 2022, comparativ cu 54,5 metri în anul precedent. „Aceste date evidenţiază în mod clar consecinţele schimbărilor climatice masiv amplificate de oameni”, care vor duce la dispariţia gheţarilor din Austria „în 2075 cel mai târziu”, a sesizat Gerhard Lieb, un reprezentant al serviciului de măsurători.

Clubul alpin austriac s-a pronunţat „cu vehemenţă” împotriva continuării extinderii domeniilor schiabile pe trei gheţari din regiunea turistică Tirol şi „pentru extinderea zonelor” fără activităţi umane.

15 persoane rănite, după ce două trenuri au deraiat în Elveția