Sursa foto: Digi24

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a catalogat drept vizita sa în Moscova „o misiune de pace”, precizând că niciun lider european nu își dorește un război. Prim-ministrul ungar a precizat la debutul întâlnirii cu președintele rus că Occidentul este în favoarea unei soluții politice, informează Digi24.

Totodată, Ungaria  nu și-a exprimat clar sprijinul pentru Ucraina, în contextul tensiunilor la granițele sale, unde Moscova a comasat mii de soldați și armamente.

De asemenea, ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó, a precizat recent că nu sprijină Kievul cât timp minoritatea maghiară din Ucraina este în continuare discriminată.

Gazul rusesc și alegerile din Ungaria

Viktor Orban a declarat, la discuțiile cu președintele Putin, că Ungaria este interesată de creșterea volumului livrărilor de gaze rusești.

 „Încheierea contractelor de livrare a gazelor (până în 2036) a fost foarte importantă. În cadrul întâlnirii noastre de astăzi, aş dori să ating obiectivul de a creşte aprovizionarea Ungariei cu gaze” a afirmat premierul ungar.

De asemenea, Putin a precizat că premierul Orban a „făcut multe în interesele Ungariei și ale Federației Ruse”, afirmând că va colabora cu oricine va fi ales prim-ministru al Ungariei în aprilie. Viktor Orban a declarat că va câștiga alegerile, iar colaborarea dintre Ungaria și Rusia va continua.

Potrivit RIA Novosti, Vladimir Putin l-a primit călduros pe premierul Ungariei. „Dialogul direct, chiar cu distanţa această fizică între noi din cauza pandemiei, este mai bun decât orice convorbire telefonică”, a spus Putin.

Viktor Orban și Vladimir Putin au discutat, de asemenea, despre problemele legate de combaterea pandemiei de coronavirus. Președintele rus a dat asigurări că în cel mai scurt timp, tehnologia pentru producerea vaccinului rusesc împotriva COVID-19 va fi transferată în Ungaria.

În ciuda numeroaselor probleme cu care Moscova s-a confruntat de-a lungul timpului, Viktor Orban a reușit să își construiască o relație amicală cu Vladimir Putin.

Reamintim că pe 3 aprilie vor avea loc alegerile parlamentare în Ungaria, iar în aceeași zi va fi ținut și un referendum pe tema LGBTQ. La referendum, alegătorii vor fi întrebați dacă sunt de acord cu ore de orientare sexuală în școli fără acordul părinților și dacă schimbarea sexului ar trebui „promovată” în rândul copiilor.

Românii nu suportă maghiarii dar aplaudă furtunos când Ungaria introduce legea anti-LGBT