Produsele rezultate din defrișări, interzise în Uniunea Europeană

Este vorba despre cacao, cafea sau soia, dacă acestea provin din defrişări

Parlamentul European şi statele membre ele Uniunii Europene (UE) au ajuns marţi la un consens privitor la interzicerea importului în Uniunea Europeană a mai multor produse, cum ar fi cacao, cafea sau soia, dacă acestea contribuie la defrişări, potrivit digi24.ro.

Uleiul de palmier, lemnul, carnea de vită şi cauciucul sunt de asemenea vizate dar şi mai multe materiale asociate (piele, ciocolată, mobilier, hârtie, cărbune etc.).

Importarea acestora va fi interzisă dacă aceste produse provin de pe terenuri defrişate după decembrie 2020, a precizat Parlamentul. Potrivit legislației, companiile vor trebui să dea o declarație de conformitate prin care dovedesc că lanțurilor lor de furnizare nu contribuie la distrugerea pădurilor înainte de a vinde produse în UE, altfel ar putea plăti amenzi mari. .„Sper că acest regulament inovativ va da un impuls pentru protecția pădurilor în jurul lumii și să inspire alte țări de la COP15”, a spus negociatorul-șef al Parlamentului European, Christophe Hansen. 

Defrișările sunt o importantă sursă de emisii de gaze cu efect de seră care contribuie la schimbările climatice și vor fi subiect central la conferința ONU COP15 din această săptămână, unde statele vor încerca să încheie un acord global pentru protejarea naturii.

 Negociatorii din statele UE și din Parlamentul European au încheiat un acord privind legea marți, care  se va aplica și la soia, cacao și cafea, cauciucul, cărbunele și unele derivate de ulei de palmier fiind incluse la cererea legiuitorilor UE. Companiile vor trebui să arate când și unde au fost produse bunurile precum și informații „verificabile” că nu sunt obținute din defrișări, ceea ce înseamnă că nu au fost cultivate pe pământ defrișat după 2020. Lipsa conformării ar putea duce la amenzi de până la 4% din veniturile unei companii într-un stat UE. Țările UE și Parlamentul European vor trebui acum să aprobe formal legislația care poate intra în vigoare cu 20 de zile mai târziu, deși unele reguli se vor aplica timp de 18 luni.

 Statele membre UE vor trebui să facă verificări de conformitate ce acoperă 9% dintre exporturile companiilor din statele cu risc ridicat de defrișare, 3% din țări cu risc standard și 1% pentru țările cu risc scăzut. Țări cum ar fi  Brazilia, Indonezia, Columbia și Malaezia au criticat planul UE, avertizând că regulile vor fi costisitoare. Comisarul european Virginijus Sinkevicius a declarat că a vizitat sau a vorbit cu guvernele preocupate de legislație, iar UE va lucra cu ele pentru a le ajuta capacitatea de implementare a regulilor.

Despăgubiri acordate unei femei care a suferit un accident în autobuz