Câteva milioane de italieni sunt în pericol să nu mai aibă apă la robinet din cauza secetei

Fluviul Po înregistrează niveluri sub minimul istoric

3,5 milioane de italieni ar putea să rămână fără apă  de la robinet din cauza secetei, deoarece stratul de zăpadă din regiunile alpine scade din ce în ce mai mult. Fluviul Po înregistrează fluxuri sub minimul istoric ”În baza datelor de care dispunem, este rezonabil să credem că cel puțin trei milioane și jumătate de italieni vor rămane fără apa de la robinet”, a declarat Francesco Vincenzi, președintele, potrivit g4media.ro.

Observatorului ANBI privind resursele de apă, citând date ale Consiliului Național de Cercetare. Conform Consiliului, un procent între 6% și 15% din populația italiană trăiește acum în teritorii expuse la secetă severă sau extremă, transmite Il Sole 24ore.

La sfârșitul weekendului va sosi un val de perturbări atmosferice care, nu va fi suficient pentru a schimba soarta unei situații care, aşa cum amintește Observatorul ANBI privind resursele de apă, este deja compromisă iremediabil. Temperaturile blânde din luna curentă fac ca stratul de zăpadă din regiunile alpine să scadă din ce în ce mai mult. Fluviul Po înregistrează fluxuri sub minimul istoric și evident mai mici decât 2022. În unele zone din Piemont, au intrat deja în acțiune cisternele. Absența ploilor din luna februarie face ca spectrul secetei să se apară și în zonele tirreniene din centrul Italiei.

În regiunea Umbria, scăderea nivelului râului Tibru este constantă, Lacul Bracciano fiind cu 15 cm mai scăzut decât în 2022. 

Seceta este un fenomen cu care se confruntă și restul Europei: din Franța, unde în unele zone ale țării momentul raționalizării apei este din ce în ce mai apropiat, până în Marea Britanie, unde s-a început deja limitarea achizițiilor unor produse agricole cum ar fi roșiile, ardeii, castraveții, salata verde, broccoli și conopida. În Franța, aşa cum amintește asociaţia Coldiretti, absența ploii pune în pericol industria parfumurilor, iar restricțiile privind utilizarea apei ar putea fi declanșate încă din martie. Situaţia este atât de presantă, încât ministrul agriculturii, Marc Fesneau, a anunțat că până în iunie vor fi operaționale 60 de noi proiecte de apă. În Spania, din cauza lipsei precipitațiilor, este o mare penurie de ghinde cu care sunt hrăniţi porcii din a căror carne se face celebra şuncă Pata negra.

Gabriela Firea: Programul național pentru creșterea natalității este prioritatea mea și a Ministerului Familiei!