Despăgubiri acordate unei femei care a suferit un accident în autobuz

Magistrații au acceptat acordarea de daune materiale de 6.225 lei.

O femeie din Iași care și-a rupt mâna în autobuz acum 3 ani a cerut despăgubiri materiale de 8.700 lei, în instanță, dar și 300.000 de lei ca daune morale. Incidentul s-a produs în septembrie 2019, când în urma unei frâne bruște puse de șoferul autobuzului în care se afla, femeia a suferit o dublă fractură a antebrațului, având nevoie de aproape trei luni de îngrijiri medicale și de recuperare funcțională, potrivit ziare.com,

Femeia a menționat în fața judecătorilor că înaintea accidentului era o persoană activă, cu activități în domeniul masajului, pe care acum nu le mai poate realiza.

Ea a rămas cu fobii legate de deplasarea în autovehicule. Durata îngrijirilor a fost prea redusă pentru ca șoferul autobuzului să fie inculpat, cauza penală fiind clasată. A fost însă reținută culpa exclusivă a șoferului, ceea ce a determinat și decizia ulterioară a judecătorilor. Magistrații au acceptat acordarea de daune materiale de 6.225 lei, pentru care femeia a putut prezența chitanțele aferente serviciilor medicale și produselor cumpărate pe timpul recuperării. În ceea ce privește dauneler morale solicitate, acestea au fost apreciate de Omniasig ca fiind exagerate, nefiind criterii clare de evaluare, aprecierea nivelului lor aparținând judecătorului. Daunele urmează să fie achitate de Omniasig SA.

Judecatorii au reținut că martorul propus de victima accidentului s-a referit doar la perioada imediat următoare accidentului, fără a detalii cu privire la perioada de recuperare

„Daunele morale trebuie acordate într-un cuantum care să nu le deturneze de la scopul prevăzut de lege, spre a nu deveni astfel un folos material injust, fără justificare cauzală în prejudiciul suferit şi consecinţele acestuia. Ca atare, despăgubirile acordate trebuie să păstreze un raport rezonabil de proporţionalitate cu dauna suferită, în scopul asigurării unei juste compensaţii a suferinţelor pe care le-au îndurat sau eventual mai trebuie să le îndure terţele persoane păgubite”, au precizat magistrații Judecătoriei.Aceștia au apreciat că 10.000 de euro sunt suficienti pentru acoperirea prejudiciului moral suferit de femeie, suma nefiind considerată justă de asigurător, care a declarat apel. Dosarul a intrat pe rolul Curții de Apel, dezbaterile urmând să aibă loc la mijlocul lunii ianuarie a anului viitor.

Peste 40 de specii de păsări din România se află în pericol de dispariție