Parlamentul din Indonezia a aprobat marţi un nou Cod Penal care interzice sexul în afara căsătoriei, pedeapsa fiind de până la un an de închisoare. Măsura îi vizează inclusiv pe străini, lucru care ar putea afecta turismul. Noul cod le interzice cuplurilor necăsătorite să locuiască împreună. Codul Penal a fost adoptat de către parlamentarii tuturor partidelor politice,  în ciuda avertismentelor venite din partea oamenilor de afaceri că ar putea afecta turismul dar și investițiile, potrivit digi24.ro.

Noul Cod Penal nu va intra în vigoare timp de trei ani pentru a permite elaborarea regulamentelor de aplicare a acestuia.


În Indonezia adulterul este interzis dar nu și sexul premarital. Legile prevăd interzicerea magiei negre, insultarea președintelui sau a instituțiilor statului, propagarea opiniilor contrare ideologiei statului și organizarea de proteste fără notificare. Contestatarii susțin că noile legi pot fi folosite pentru a controla moralitatea în cazul celei mai mari națiuni din lume cu majoritate musulmană, unde s-a înregistrat o creștere a conservatorismului religios în ultimii ani.


Maulana Yusran, șeful adjunct al consiliului pentru industria turismului din Indonezia, a declarat că noul proiect de lege este „total contraproductiv” într-un moment în care economia și turismul începeau să-și revină după pandemie.

„Hotelurile sau orice facilități de cazare sunt ca a două casă pentru turiști. Odată cu ratificarea acestui cod penal, hotelurile sunt acum locuri problematice”, a declarat acesta. Oponenții proiectului de lege au subliniat articole despre care spun că sunt regresive din punct de vedere social,  deoarece vor reduce libertatea de exprimare și vor reprezenta un „uriaș regres” în asigurarea păstrării libertăților democratice după căderea liderului autoritar Suharto în 1998. Ministrul Legii și Drepturilor Omului din Indonezia, Yasonna Laoly, a declarat parlamentului că nu este ușor pentru o țară multiculturală și multietnică să creeze un cod penal care să găzduiască toate interesele.

Peste 40 de specii de păsări din România se află în pericol de dispariție