Rafila, despre starea de alertă. „Cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie”

„Alerta” este în vigoare din mai 2020, cu „ajustări” în funcție de evoluția epidemiologică.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat, la TVR 1, că este posibil ca la finalul lunii martie să revenim la normalitate, mai mult, că nu va mai fi necesară prelungirea stării de alertă, ce este în vigoare din mai 2020, cu „ajustări” în funcție de evoluția epidemiologică. Dar în același timp, a anunțat că urmează încă zece zile dificile, cu cifre record în dreptul numărului de cazuri. Un astfel de record a fost stabilit pe 1 februarie, când au fost confirmate peste 40.000 de infectări în ultimele 24 de ore.  

„Eu cred că vom reveni la normal până la sfârșitul lunii martie. Normal înseamnă că probabil nu va mai fi nevoie de starea de alertă. Eu cred că prelungirea stării de alertă va fi limitată de această dată și nu va mai trebui să luăm acele măsuri care să ne afecteze viața economică și socială și trebuie să ne pregătim pentru acest lucru. Eu am avut foarte multe întâlniri cu reprezentanții diverselor industrii: turism, Horeca, marii retaileri, mari investitori din România. Toți își doresc predictibilitate, o discuție sinceră care să facă posibilă repornirea economiei și cred că spre sfârșitul lunii martie putem avea discuții foarte serioase, încât oamenii să știe ce au de făcut în lunile următoare”, a declarat Rafila, marți, la TVR.

De altfel, mai susține ministrul, acestea sunt doar „ipoteze de lucru”, subliniind că revenirea la normalitate depinde foarte mult de modul în care se vor comporta atât cei din diversele sectoare economice, dar mai ales populația.  

România se află, din mai 2020, într-o continuă stare de alertă, ce a avut măsuri mai restrictive sau mai relaxate în funcție de evoluția epidemiologică. De altfel, din 25 octombrie 2021, după ce România atinsese câteva „praguri” record (18.863 de cazuri confirmate, 574 de decese și 1.805 pacienți în ATI) a intrat în vigoare obligativitatea prezentării certificatului verde (vaccinare, test negativ Covid sau trecere prin boală) pentru participarea la diverse activități sau acces în spațiile închise, ca de exemplu marile centre comerciale, cinema sau teatru.

Recordul absolut al pandemiei, în România, a fost atins pe 1 februarie, când au fost confirmate 40.018 cazuri din 122.640 de teste efectuate, adică o rată de pozitivare de 32,63%.

Citește și: Rafila a anunțat în ce condiții se vor închide școlile în valul 5