Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Plantele înfloresc mult mai devreme, iar procesul se datorează schimbărilor climatice tot mai ameninţătoare cu care planeta continuă să se confrunte.

Datele au fost publicate în urma unui studiu realizat în Marea Britanie care cuprinde informaţii despre sute de mii observații din perioada 1753 – 2019.

Dacă va continua încălzirea în ritmul actual, vom ajunge ca primăvara să înceapă, în mod regulat, în luna februarie, spun realizatorii.

Cercetarea se vrea a fi un semnal de alarmă, fiindcă această înflorire timpurie are și consecințe negative.

Plantele înfloresc mult mai repede decât este normal: “Rezultatele sunt cu adevărat alarmante”, precizează cercetătorii

Conform declaraţiilor oferite de profesorul Ulf Büntgen, autorul principal al studiului, de la Departamentul de Geografie al Universității din Cambridge, procesul este unul deosebit de îngrijorător.

Când plantele înfloresc prea devreme, este de așteptat să apară consecințe dăunătoare pentru fauna sălbatică, dar și pentru agricultură și grădinărit”, a explicat Büntgen.

Plantele, insectele, păsările și animalele sălbatice au evoluat de-a lungul timpului pentru a-și coordona modul în care se dezvoltă

În timpul iernii, plantele sunt capabile să se protejeze de îngheț, deoarece ele intră într-un fel de latență, într-o hibernare.

Cu toate acestea, o primăvară timpurie face să debuteze mai repede faza în care plantele încep să crească, se arată în studiu.

Dacă în acest răstimp apare un îngheț, plantele vor avea de suferit, iar unele pot muri. Mai este o altă problemă complexă cu multe ramificații, o problemă legată de sincronizarea ecosistemelor. O modificare a acestui ciclu poate iniția o reacție în lanț, provocând daune ecosistemelor.

Potrivit studiului publicat în Proceedings of the Royal Society B, dacă temperaturile globale continuă să crească în ritmul actual, luna februarie ar putea fi considerată prima lună a primăverii.

Sursa CNN