O cometă recent descoperită se va apropia în curând de Pământ

Cometa Nishimura va trece cel mai aproape de Pământ marți, la 125 de milioane de kilometri

Cometa
Cometa sursa foto pixabay

O cometă nou descoperită va fi vizibilă în unele momente în timp ce va trece pe lângă Pământ săptămâna viitoare. Dar pentru a o repera va fi nevoie de o serie de cunoștințe. Fotograful spațial japonez Hideo Nishimura a observat pentru prima dată cometa Nishimura la începutul lunii august, în timp ce realiza imagini ale cerului de noapte, potrivit EarthSky, potrivit g4media.ro.

Obiectul ceresc a crescut în luminozitate pe măsură ce călătorește prin sistemul solar interior pe o orbită în jurul Soarelui. Cometa se va apropia cel mai mult de Pământ marți, apropiindu-se la 125 de milioane de kilometri, ceea ce înseamnă că este potențial vizibilă în următoarele cinci zile.

Ea se va apropia mult mai mult de Soare, trecând la o distanță de aproape 34 de milioane de kilometri de stea pe 17 septembrie, potrivit lui Alan Hale, co-dezvăluitorul cometei Hale-Bopp și fondator și președinte al Earthrise Institute. Nishimura completează o orbită cam la fiecare 430-440 de ani, „ceea ce înseamnă că ultima dată când a trecut pe lângă Soare (și s-ar putea să se fi apropiat de Pământ) a fost în jurul anului 1590, înainte de inventarea telescopului”, a scris într-un e-mail Dr. Paul Chodas, director al Centrului NASA pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ din cadrul Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California.

„Nu știm dacă a devenit suficient de strălucitoare pentru a fi văzută cu (ochiul) liber în acea perioadă”.

 Cometa abia dacă este suficient de strălucitoare pentru a fi vizibilă de pe Pământ din cauza distanței și se va deplasa aproape de orizont, așa că binoclul este cea mai bună modalitate de a o vedea, a declarat Chodas. Iar cerul întunecat, departe de luminile orașelor, oferă o vizualizare optimă. Miercuri, cometa va trece între Pământ și Soare. „Teoretic, ar putea fi accesibilă pe cerul de seară la câteva zile după aceea, dar va fi încă destul de aproape de Soare pe cer și va fi îngropată în crepusculul luminos”, a declarat Hale. „Cu excepția cazului în care va deveni destul de mult mai strălucitoare decât se așteaptă, probabil că nu va fi vizibilă”. Roboți trimiși la școală în locul elevilor în Japonia