Un vulcan din Italia, în pericol să erupă după 500 de ani

Vulcanul Campi Flegrei, situat în apropierea orașului Napoli, a devenit mai activ în timp, fiind mai predispus la o erupție

Un „supervulcan” din sudul Italiei care nu a mai erupt de aproape 500 de ani se apropie din ce în ce mai mult de punctul unei noi erupții, potrivit cercetătorilor europeni, potrivit digi24.ro.

Vulcanul Campi Flegrei, situat în apropierea orașului Napoli, a devenit mai activ în timp și, ca urmare, este mai predispus la o erupție, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la University College din Londra și de la Institutul Național de Cercetare pentru Geofizică și Vulcanologie.

 Au existat zeci de mii de cutremure în jurul vulcanului, iar orașul Pozzuoli, care se sprijină pe vârful Campi Flegrei, s-a ridicat cu aproximativ 4 metri ca urmare a acestora. Cutremurele și ridicarea pământului au întins părți ale vulcanului „aproape până la punctul de rupere”, potrivit studiului. „Ruptura poate deschide o crăpătură prin crustă, dar magma trebuie oricum să fie împinsă în sus până la locul potrivit pentru ca o erupție să aibă loc”, a spus profesorul Christopher Kilburn, autorul principal al studiului, care studiază științele pământului la University College. Kilburn a spus că aceasta este prima dată când modelul este aplicat unui vulcan în timp real. De la prima utilizare a modelului în 2017, vulcanul s-a comportat conform predicțiilor, a spus Kilburn, așa că cercetătorii intenționează să extindă utilizarea modelului pentru a studia și alți vulcani care s-au trezit după perioade lungi de repaus.

Scopul este de a stabili criterii mai fiabile pentru a decide dacă este probabilă o erupție și de a stabili un model care poate fi aplicat mai multor vulcani.

În 1980, Campi Flegrei a început să revină la viață, producând o serie de cutremure în orașul Pozzuoli. Cercetătorii spun că supervulcanul a acumulat presiune în ultimele șapte decenii și au subliniat că zona vulcanică evidențiază „condiții prielnice erupției”.
Potrivit LiveScience, Campi Flegrei este considerat un „supervulcan”, care poate produce erupții care ating categoria 8 – cel mai înalt nivel din Indicele de explozie a vulcanului. Cu toate acestea, cea mai mare erupție înregistrată până acum a Campi Flegrei este clasată din punct de vedere tehnic ca o categorie 7, care este considerată oricum. Vulcanul a erupt din nou în urmă cu 40.000 de ani și respectiv 12.000 de ani. Se crede că erupția din urmă cu 40.000 de ani ar fi provocat moartea majorității hominizilor din specia Homo Neanderthalensis din Europa și că a fost una dintre cele mai mari din toate timpurile.

Hacker român condamnat la închisoare în Statele Unite