Medicii din Marea Britanie declanșează o grevă de trei zile pentru a cere creșterea salariilor

Multe programări medicale neurgente vor fi amânate în timp ce personalul va fi mobilizat pentru urgenţe

Unii dintre medicii din spitalele din Marea Britanie încep miercuri o nouă grevă de trei zile pentru a cere salarii mai bune în mijlocul crizei costului vieţii. Multe programări medicale neurgente vor fi amânate în timp ce personalul va fi mobilizat pentru urgenţe, a anunţat NHS, serviciul britanic de sănătate, potrivit stiripesurse.ro.

 „NHS s-a pregătit bine pentru această nouă grevă, dar ştim că numărul de întâlniri reprogramate va avea un impact imens asupra îngrijirii de rutină (…), deoarece procedurile pot dura timp pentru a fi reorganizate”, a declarat un responsabil al NHS, Stephen Powis.

Noua mobilizare trebuie să înceapă miercuri la orele 07.00 (06.00 GMT) şi să dureze 72 de ore, până sâmbătă dimineaţă. În Regatul Unit, „junior doctors” reprezintă aproximativ jumătate dintre medicii din spitale, de la tineri medici abia ieşiţi de pe băncile facultăţii până la practicieni cu mai mult de opt ani de experienţă. Sindicatul BMA care îi reprezintă afirmă că aceşti medici au pierdut 26% din remuneraţie, în termeni reali, din 2008, când a fost impusă o cură de austeritate serviciilor de sănătate.Sindicatul cere o creştere a salariilor cu 35%, la care guvernul se opune. Într-un comunicat, ministrul sănătăţii Steve Barclay a numit „dezamăgitoare” noua grevă care „va pune în pericol siguranţa pacienţilor şi eforturile noastre de a reduce listele de aşteptare”. Calendarul învestirii noului Guvern condus de Marcel Ciolacu