Nord Stream
Nord Stream. Sursa foto: hotnews.ro

Investigațiile preliminare au confirmat că exploziile au cauzat deteriorarea a două conducte majore de gaz între Rusia și Europa luna trecută, au declarat autoritățile daneze, potrivit g4media.ro.

În imaginile publicate de ziarul suedez Expressen, poate fi observată o ruptură masivă în conducta Nord Stream 1, la 80 de metri adâncime, pe fundul Mării Baltice. „Doar o forță extremă poate îndoi metalul atât de gros în modul în care vedem noi”, a declarat Trond Larsen, operator de drone subacvatice la compania norvegiană Blueye Robotics, pentru Expressen.

„Investigațiile au confirmat faptul că au existat pagube importante la Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă a Danemarcei și că pagubele au fost cauzate de explozii puternice”, se arată în declarația Poliției din Copenhaga și a Serviciului danez de securitate și informații.

O echipă comună de anchetă a fost înființată „pentru a investiga în continuare incidentele”, a adăugat acesta.

„Este încă prea devreme pentru a spune ceva despre cadrul în care se va desfășura cooperarea internațională cu, de exemplu, Suedia și Germania, deoarece depinde de mai mulți actori”, a precizat Poliția din Copenhaga.

Descoperirile autorităţilor daneze par similare celor ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două avarii în gazoductele Nord Stream 1 şi 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, par de asemenea că au fost cauzate de explozii şi că acest caz este investigat ca sabotaj major. Națiunile occidentale au declarat că scurgerile descoperite luna trecută în cele două conducte de gaze rusești au fost probabil rezultatul unui sabotaj. Investigațiile autorităților europene au stabilit că au avut loc explozii subacvatice puternice chiar înainte că conductele să se spargă în mai multe locuri. Conductele au fost create pentru a canaliza gazul din Rusia în Uniunea Europeană.

Descoperirile autorităților daneze par similare celor ale procurorilor suedezi, care au declarat că alte două avarii în gazoductele Nord Stream 1 și 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică, par de asemenea că au fost cauzate de explozii și că acest caz este investigat ca sabotaj major.

Un nou film cu o păpușă malefică duce la ”creșterea ritmului cardiac”