Spania ia măsuri pentru scăderea prețului uleiului de măsline

Scumpirea uleiului a fost cu 272 la sută

Ulei de masline
Ulei de masline sursa foto pixabay

Spania va elimina temporar taxa pe vânzări la uleiul de măsline, pentru a-i ajuta pe consumatori să facă faţă majorării preţurilor, a informat Guvernul de la Madrid, potrivit ziare.com.

Spania este cel mai mare producător şi exportator mondial de ulei de măsline, dar valurile de căldură şi seceta prelungită au redus producţia de măsline.

Preţul uleiului de măsline în Spania a crescut semnificativ, pe fondul presiunilor inflaţioniste globale şi al reducerii producţiei. Preţurile au crescut şi în alte ţări mediteraneene. Din septembrie 2020, preţul uleiului de măsline a crescut cu 272% în Spania, conform datelor Ministerului Agriculturii. În prezent, o sticlă de cinci litri de ulei de măsline poate costa peste 50 euro (53 de dolari) la un supermarket din Spania. Locuitorii folosesc uleiul de măsline la gătit şi ca ingredient în salate, sandvişuri, legume şi alte feluri de mâncare.

Gospodăriile din Spania au consumat anul trecut în medie şase litri pe persoană, comparativ cu 0,4 litri în cazul consumatorilor internaţionali, conform Ministerului Agriculturii.

Dar majorarea preţului i-a determinat pe unii consumatori să folosească uleiuri mai ieftine. Deja Guvernul a redus taxa pe vânzări la uleiul de măsline de la 10% la 5%, ca parte a măsurilor contra inflaţiei ridicate. În perioada iulie-septembrie, nu vor aplicate taxe pe vânzări la uleiul de măsline, iar în perioada septembrie-decembrie taxa va fi de 2%. Apoi se va aplica o taxă de 4%, iar uleiul de măsline va fi considerat aliment de bază. Ministrul Trezoreriei, María Jesus Montero, a afirmat că decizia reflectă „importanţa uleiului de măsline în dieta mediteraneeană şi un stil de viaţă sănătos”.

Tabere la mare pentru copiii și tinerii cu dizabilități