Revoluțiile nu au nevoie doar de o scânteie, provocată de prea multă lehamite. Revoluțiile n-au nevoie doar de o dictatură autoritară care să le declanșeze. Nici doar de un pumn de fier, care trebuie distrus. Nici doar de lipsă acută de libertate sau de nedreptăți care se întâmplă pe bandă rulantă.

Revoluțiile au nevoie și de un grup compact de oameni. De aceleași idei și de un val de entuziasm tânăr, care să le pună în mișcare.

1968, Paris. Studenții se revoltă. Pentru schimbare și libertate spirituală și ideologică.

1989, Tiananmen. Studenții se revoltă. Pentru democrație.

1989, București, Timișoara, toată țara. Studenții se revoltă. Pentru a scăpa de dictatură.

1998, Franța. Studenții se revoltă. Pentru a scăpa de majorarea taxei pe carburanți.

2020, Budapesta. Studenții se revoltă. Împotriva ”privatizării” Universității de Teatru și Film, decisă de Viktor Orban.

De pe 1 septembrie, un grup de studenți s-a baricadat în interiorul Universității, pentru că nu vor să recunoască ”noua conducere”. În ultimul timp, mai multe universități din Ungaria au fost plasate sub control privat, sub atenta supraveghere a prim-ministrului. Pentru că, până la urmă, orice revoluție începe cu studenții. Dacă îi poți controla, nu ai de ce să-ți faci prea multe griji.

Potrivit presei maghiare, mai mulți artiști, scriitori, regizori, actori și profesori universitari recunoscuți la nivel internațional – inclusiv actrițele Cate Blanchett și Helen Mirren, precum și autorul Salman Rushdie – au semnat o scrisoare deschisă în care se spune că modificările ”fac parte dintr-un război cultural general, menit să jefuiască autonomia tuturor spațiilor și instituțiilor culturale.”

Wim Wenders Academiei de Film Europene și Mike Downey, președintele grupului declară: ”Deplângem faptul că Senatul Universității a fost privat de puterea sa de decizie și că Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică din Budapesta și-a pierdut în esență autonomia academică.”

”Susținem pe deplin studenții și Senatul Universității în decizia lor de a nu recunoaște legitimitatea noului consiliu. Arta cinematografiei poate respira doar într-o atmosferă de deschidere, transparență și democrație. Sprijinim și suntem solidari, pentru un succes deplin al ocupației”, au adăugat ei.

Reluăm. Revoluțiile au nevoie de studenți. Și de o scânteie. Și de un motiv bun. În Ungaria, în acest moment, există toate trei.

Citește și: Maria Kolesnikova, șefa protestatarilor din Belarus, arestată la granița cu Ucraina

#News