Victor Costache, consilier onorific al premierului Cîțu

Fostul ministru al Sănătății nu va fi remunerat

Fostul ministru al Sănătății, Victor Costache a fost numit, luni, consilier onorific al premierului Florin Cîțu, funcția nefiind remunerată. Pe lângă această numire, Cîțu a semnat mai multe decizii pentru numirea unor consilieri de stat, a unor secretari de stat și a unor subsecretari de stat.

Reaminitim că Victor Costache a fost ministru al Sănătății, în mandatul lui Ludovic Orban, dar și-a dat demisia în 26 martie 2020, când pandemia cu noul coronavirus era abia la început. În locul acestuia a fost numit Nelu Tătaru.

„Ştiţi foarte bine că miniştrii rareori demisionează şi ştiţi că sunt un luptător, un medic care a depus un jurământ. Niciodată nu am abandonat şi nu abandonez. Demisiile, nu vreau să intru în detaliu, demisiile miniştrilor sunt într-un anumit fel, o anumită procedură să spunem. Vreau să vă spun că am rămas în linia întâi. Voi ajuta echipa ministerului Sănătăţii deoarece suntem în plină criză. Voi rămâne lângă ei cât de mult vor dori cei care conduc în momentul de faţă ministerul Sănătăţii. Am reuşit săptămânile acestea să elaborăm un proiect complex, un plan foarte organizat şi foarte bine structurat de reacţii a spitalelor împotriva acestui flagel. Un centru de comandă care poate pentru prima oară în istoria ministerului Sănătăţii să gereze resursele şi logistica şi de asemeni rămân în prima linie şi alături de pacienţii mei. Deci voi rămâne în prima linie”, a declarat Victor Costache pentru Adevărul, la acel moment.

La începutul pandemiei, Victor Costache a ieșit cu declarații alături de fostul manager al Institutului „Matei Balș”, Adrian Streinu Cercel, și de Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, în care transmiteau populației că boala dată de noul coronavirus nu este complicată și că nu ar trebui să ne îngrijorăm.  Înainte de pandemie, Victor Costache a inițiat o controversată ordonanță de urgență privind liberalizarea programelor naționale de sănătate.

Alte numiri făcute de premierul Cîțu

De asemenea, premierul a decis ca Victor Florin Dumitru şi Paul Marian Ştefănescu să fie consilieri de stat în cadrul Cancelariei premierului.   Ioana Mihăilă a fost numită secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, fiind eliberat din funcţie Ciprian Bogdan, Mihaela Cătălina Bădoiu a fost numită secretar de stat la Ministerul Proiectelor Europene, iar Thomas Şindilariu şi Christiane Gertrude Cosmatu au devenit subsecretari de stat la Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Citește și: Cui i-e frică de Florin Cîțu?