Donald Trump, nominalizat la premiul Nobel pentru Pace

Primul președinte în 30 de ani care nu a început un război în mandatul său

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost nominalizat la premiul Nobel pentru Pace de un parlamentar de extremă dreapta din Estonia, anunță spotmedia.

Jaak Madison, membru al Partidului Conservator Popular, dar și europarlamentar a precizat luni motivul pentru care l-a nominalizat pe Trump pentru acest premiu.

„Donald Trump este primul președinte al Statelor Unite din ultimii 30 de ani, în timpul mandatul căruia țara pe care a condus-o nu a început niciun război. În plus, el a semnat o serie de acorduri de pace în Orientul Mijlociu care au contribuit la asigurarea stabilitate și pace în regiune”, a scris Madison, pe Facebook.

Pentru acelaşi premiu, a mai fost nominalizată şi un trio de opozanţi belaruşi în frunte cu Svetlana Tihanovskaia, organizaţii ce promovează vaccinarea (Cepi et Gavi) sau libertatea presei (RSF şi CPJ), reţeaua internaţională de „fact-checkers” IFCN.

Nominalizarea Svetlanei Tihanovskaia ar fi venit din partea preşedintelui lituanian Gitanas Nauseda, deşi un purtător de cuvânt a refuzat să comenteze informaţia.  Pentru anul acesta au fost acceptate propuneri până la sfârşitul ianuarie. De altfel, nominalizările pot fi făcute de un anumit individ, inclusiv membrii ai parlamentului, şefi de state şi foşti laureaţi.

De asemenea, mișcarea Black Lives Matter se află printre cei nominalizați la „Nobelul pentru Pace”, nominalizarea fiind făcută de Petter Eide, deputat al Stângii Socialiste (SV) în Parlamentul norvegian. Acest lucru „a suscitat o amplă dezbatere şi (atenţia) a numeroase ţări”, și-a justificat Eide propunerea.

Institutul norvegian Nobel nu dezvăluie candidaţii, ca o chestiune de principiu.

Candidaturile, care trebuie depuse înainte de data limită de 31 ianuarie, sunt în general ţinute secrete, exceptând cazurile în care promotorii lor vor să-şi dezvăluie opţiunea.

Pe lângă cei nominalizați mai sus-menționați se mai află și fondatorul controversat al Wikileaks, Julian Assange.

Citește și: Mișcarea Black Lives Matter, propusă la Premiul Nobel pentru Pace