Preotul de la Suceava, suspendat pe perioada anchetei

Bebelușul botezat de acesta a decedat la câteva ore de la botez

Preotul sucevean care a oficiat botezul în urma căruia un bebeluș și-a pierdut viața nu mai poate sluji. Până la finalizarea anchetelor dispuse în acest caz, el a fost suspendat din funcție, transmite Medika TV.

Anunțul suspendării din funcție a preotului a fost făcut de prutătorul de cuvânt al Patriarhiei Românei, Vasile Brănescu, într-o intervenție la „Medika Special” de la Medika TV.

 „Părintele de la Suceava este suspendat de la slujire, nu mai slujește până la finalizarea anchetei și dacă se dovedește a fi vinovat, fără îndoială, este un cetățean ca noi toți care va suporta consecințele”, a declarat Vasile Brănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române. De altfel, Bănescu a declarat luni că taina Botezului, conform canoanelor apostolice, se oficiază în Bisericile Ortodoxe de către preot sau episcop prin întreita „afundare” în numele Sfintei Treimi.

Această afundare durează două/trei secunde și presupune protejarea stricta a copilașului, al cărui spate și a cărui ceafa sunt sprijinite cu mâna dreaptă, gura și nasul fiind protejate atent de căusul mâinii stângi, în așa fel încât acesta să nu poată înghiți niciun strop de apă în secundele cât este afundat rapid de trei ori.  Aceasta scurtă afundare se face după ce oficiantul Tainei se asigură că pruncul a inspirat aer. Există și posibilitatea botezării prin turnarea apei pe creștetul copilașului, tot de trei ori, în numele Sfintei Treimi, această decizie putand fi luată în cazuri de necesitate sau în funcție de starea de sănătate a copilașului

a transmis Vasile Bănescu

Reprezentanții Patriarhiei susțin că practica botezului prin scufundare nu este una unitară, foarte mulți prelati alegând doar să stropească bebelușul cu apă pe frunte.

Prematurii sunt expuși în timpul botezului „clasic”

Totodată, medicii pediatri atrag atenția că această cutumă tradițională de a scufunda bebelușul în întregime în apa în care este botezat prezintă o serie de riscuri serioase, în special dacă copilul a fost născut prematur sau are alte afecțiuni, necunoscute la momentul botezului. Specialiștii spun ca Biserica ar trebui să renunțe la această practica și s-o înlocuiască cu una mai puțin riscantă.

În primul rand, vârsta copilului este foarte importantă, apoi starea de sănătate a acestuia, istoricul său medical, de exemplu, un prematur are o perioadă de recuperare ridicată – varsta de sugar de, să zicem două luni, nu este echivalentă cu maturitatea pe care o are un sugar la termen. Poate că și preoții ar trebui să se conecteze mai bine poate la realitățile timpurilor actuale și să-si ajusteze procedurile. Sunt convins că pentru o familie contează gestul, actul de creștinare și nu neaparat modul în care se face acest lucru”, a declarat Prof. Dr. Cristian Gheonea, vice-președinte al Societății Române de Pediatrie, citat de Ziare.com.

De altfel, Avocatul Poporului, Renate Weber, a anunțat luni, 1 februarie, că instituția pe care o conduce s-a autosesizat în privința acestui caz urmând ca, în următoarele zile, să vine cu o serie de concluzii după ancheta proprie.

Citește și: Ritualul botezului, contestat de o petiție Declic