Urșii, lupii și bizonii: revenire glorioasă în întreaga Europă

Conform unui nou raport, multe specii de animale sălbatice prosperă în Europa datorită protecției de care se bucură în prezent

Sursa foto: Pixabay

Urșii, lupii și bizonii revin în toată Europa, după ce au fost amenințați cu dispariția, au dezvăluit noi cercetări, citate de euronews.

Aceștia se numără printre cele 50 de specii în expansiune urmărite în noul raport European Wildlife Comeback, înregistrând unele dintre cele mai puternice recuperări în ceea ce privește numărul și aria de răspândire geografică.

Lupul cenușiu a fost cel care s-a întors cel mai repede dintre carnivore

Deși o mare parte a faunei și florei sălbatice europene rămâne sub amenințare, raportul „2022 Wildlife Comeback Report” , întocmit de Societatea Zoologică din Londra, BirdLife International și Consiliul European pentru Recensământul Păsărilor, prezintă motive de optimism.

Concentrându-se mai ales asupra speciilor care au cunoscut o redresare în ultimii 40-50 de ani, raportul vorbește despre revenirea triumfătoare a lupilor cenușii, care aproape au dispărut în secolul XX din cauză că au fost vânați, oamenii distrugându-le habitatul.

Ursul brun este un alt carnivor care se bucură de o revenire în forță, alături de populațiile de bizoni europeni care au crescut cu 399% din 1971.

În fiecare tip de habitat s-a înregistrat o creștere a faunei sălbatice, raportul subliniind și motivele pentru care anumite specii se recuperează bine. Printre acestea se numără interzicerea vânătorii, respectiv reintroducerea și refacerea habitatului în locuri alterate de activitatea umană.

Beneficiile reintroducerii speciilor sălbatice depășesc cu mult amenințările

McRae, unul dintre numeroșii autori ai raportului European Wildlife Comeback, este de părere că eforturile umane de conservare s-au dovedit în cele din urmă a fi de succes:

„Marea majoritate s-au recuperat datorită eforturilor umane. Coexistența cu specii precum carnivorele este încă o provocare, dar atitudinile se schimbă – încă învățăm despre modalitățile de a trăi alături de aceste specii.”

Reintroducerea și protejarea speciilor vulnerabile nu poate avea decât un impact pozitiv asupra întregului ecosistem:

„De exemplu, lupii cenușii din pădurea virgină Białowieża din Polonia au schimbat distribuția hrănirii (căprioarelor și a mistreților), speriind speciile hrănitoare de anumite zone”, explică autorii raportului.

Raportul a analizat date despre 24 de mamifere, 25 de păsări și o reptilă. Principalele surse de date pe care acesta se bazează sunt Living Planet Index, Directiva europeană privind păsările și Lista Roșie a UICN, care măsoară riscul de dispariție.