15 dintre cele 27 de state membre UE, semnatare ale propunerii de plafonare a prețurilor la gaze

Unele țări au cerut Bruxelles-ului să intervină pentru a controla prețurile ridicate ale combustibililor

Sursa foto: Pixabay

15 state membre UE au cerut organizației europene, printr-o scrisoare deschisă, să impună un plafon larg al prețurilor la toate importurile de gaze care intră în bloc pentru a ține sub control creșterea vertiginoasă a facturilor la energie.

Scrisoarea a fost semnată de Belgia, Bulgaria, Croația, Franța, Grecia, Italia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania.

Drept răspuns, Comisia a transmis miercuri țărilor un document care analizează diverse opțiuni pe care le-ar putea lua în considerare pentru a reduce prețurile ridicate la gaze.

Plafonarea prețurilor la gaze, risc crescut de a declanșa întreruperi ale aprovizionării

Conform Reuters, documentul afirmă că o astfel de măsură, care acoperă atât gazele naturale lichefiate, cât și livrările prin conducte, ar putea perturba fluxurile de combustibil între țările UE.

Printre motivele invocate se numără nevoia de „resurse financiare semnificative” pentru a se asigura că țările ar putea continua să atragă aprovizionarea cu gaze de pe piețele globale competitive, unde alți cumpărători ar putea fi dispuși să plătească prețuri mai mari decât plafonul UE.

Cu toate acestea, UE ar putea limita prețul importurilor de gaze rusești sau ar putea limita prețul gazului utilizat pentru a genera energie electrică, astfel încât să poată controla prețurile ridicate ale energiei electrice.

Ba mai mult, Comisia a recomandat ca UE să negocieze cu furnizorii „de încredere” pentru a reduce prețurile și a afirmat că achizițiile comune de gaze ar putea, de asemenea, ajuta țările să împartă în mod echitabil livrările suplimentare.

Nu doar Comisia Europeană ezită în ceea ce privește plafonarea gazelor la nivelul UE

Potrivit proiectului, plafonarea prețurilor la gaze ar ajuta țările să limiteze „presiunile inflaționiste nesustenabile” care afectează gospodăriile și întreprinderile, însă fiind un instrument de piață, plafonarea prețurilor la gaze ar necesita o majoritate calificată a statelor membre pentru a fi aprobată și introdusă.

Punctul de vedere al organizației europene cu privire la acest proiect pare totuși să fie împărtășit de Germania, Țările de Jos și Danemarca, care se opun plafonării prețurilor la gaze.

Cele trei state membre sunt de părere că plafonarea prețurilor ar putea pune în pericol securitatea aprovizionării prin subminarea capacității UE de a atrage livrări de gaze în această iarnă.

Discuțiile privind o eventuală plafonare a prețului la gaze vor continua la reuniunea de vineri a miniștrilor UE din domeniul energiei, care urmează, de asemenea, să aprobe un pachet de măsuri propus săptămâna trecută de Bruxelles pentru a limita creșterea prețurilor la energie, inclusiv taxe pe profiturile excepționale ale companiilor energetice.