Ghețarii din Alpii elvețieni se topesc într-un ritm îngrijorător 

Un avion dispărut de 50 de ani a ieșit la suprafață după topirea ghețarilor.

Ghețarii din Elveția se topesc într-un ritm alarmant, anul acesta fiind înregistrat cea mai ridicată rată de topire de la începutul măsurătorile, în urmă cu peste 100 de ani, potrivit digi24.ro.

Semnal de alarmă tras de către organizația GLAMOS (Swiss Glacier Monitoring Network)

Potrivit organizației GLAMOS (Swiss Glacier Monitoring Network), care monitorizează situația ghețarilor, ghețarii au pierdut anul acesta 6% din volum. Rata de topire actuală este de două ori mai mare decât cea record, înregistrată în anul 2003. Procesul, desfășurat cu rapiditate anul acesta, a scos la iveală stânci care au fost mii de ani acoperite de gheață. De asemenea, au fost descoperite și recuperate trupuri umane, dar și un avion dispărut în Alpii elvețieni acum 50 de ani. 

Schimbările climatice climatice accelerează topirea ghețarilor

Dacă ghețarii mari și-au redus dimensiunea, cei mici s-au topit aproape în întregime.

„Știam din scenariile schimbărilor climatice că acest moment va veni, cel puțin cândva în viitor. Să constatăm că viitorul este deja aici, în acest moment, asta a fost poate cea mai surprinzătoare sau șocantă experiență din vara asta”, a declarat Matthias Huss, șeful GLAMOS. Cercetătorii din Alpi, inclusiv Huss, au fost obligați să intervină la zeci de locuri din munți, deoarece topirea gheții risca să le afecteze instrumentele de măsurare și să le distrugă datele.

Peste jumătate din ghețarii din Alpi se află în Elveția, unde temperaturile cresc de două ori mai repede decât media globală

Topirea masivă a ghețarilor a fost estimată la aproape 3.000 de metri cubi de gheață anul acesta. Fenomenul s-a produs din cauza ninsorilor slabe din iarnă și a temperaturilor extrem de ridicate din cursul verii. Ninsorile conduc la completarea stratului de  gheața topită în cursul verii, protejând ghețarii prin reflectarea razelor solare. Ghețarii din Alpi sunt în pericol să-și piardă peste 80% din volum până în 2100, dacă  emisiile de gaze cu efect de seră vor continua să crească.

Sfinxul şi Babele din Bucegi sunt pe teritoriul judeţului Dâmboviţa, au decis magistrații Curții de Apel Pitești