Alarmant: Europa se încălzeşte de două ori mai rapid comparativ cu restul planetei

Temperaturile mari au cauzat incendii de pădure violente

Clima Europei s-a încălzit cu 2,3 grade Celsius în 2022 comparativ cu nivelul din perioada preindustrială (1850-1900),  într-un ritm de două ori mai rapid decât media mondială începând din anii ’80, anunţă luni, într-un raport, ONU şi programul european Copernicus, potrivit g4media.ro..

Întreaga planetă s-a încălzit cu aproape 1,2 grade Celsius din cauza emisiei de gaze cu efect de seră, dar ”Europa este regiunea lumii care se încălzeşte cel mai rapid”, anunţă secretarul general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM) a ONU, Petteri Taalas, citat în prefaţa acestui raport

.În noiembrie, OMM anunţa că Europa s-a încălzit înr-un ritm de +0,5 grade Celsius pe deceniu începând din anii ’60, adică de două ori mai repede decât media altor cinci regiuni meteorologice mondiale. În majoritatea Europei, ”temperaturile mari au exacerbat secete intense şi generalizate, au alimentat incendii de pădure violente, care sunt responsabile de a doua cea mai mare suprafaţă arsă măsurată vreodată pe continent, şi au provocat o supramortalitate de ordinul miilor din cauza caniculelor”, precizează Petteri Taalas. 

Potrivit bazei de date privind situaţiile de urgenţă (EM-DAT), pericolele meteorologice, hidrologice şi climatice care au avut loc în Europa în 2022 au afectat în mod direct 156.000 de persoane şi au cauzat 16.365 de decese, aproape exclusiv din cauza valurilor de căldură.

Începând din 1980, catastrofele meteorologice, canicule şi inundaţii, au cauzat moartea a 195.000 de persoane, anunţa miercuri Agenţia Europeană a Mediului (AEE). Anul 2022 nu este, ”din nefericire, un caz unic sau o bizarerie a climei”, comentează directorul Observatorului Mosdificărilor Climatice Copernicus (C3S) al Uniunii Euroipene (UE), Carlo Buontempo.  Potrivit raportului, în 2022, în Europa, energia solară şi eoliană au produs împreună, pentru prima oară, mai multă electricitate (22,3%) decât gazele de origine fosilă (20%).

Irlanda oferă subvenții persoanelor care vor să locuiască pe insule izolate