ANSVSA: Vânzarea porcilor crescuți în gospodării, interzisă

Potrivit noilor norme ale Agenției Sanitar-Veterinare, țăranul este obligat să se limiteze la consumul propriu

Reguli mai dure pentru porcul crescut în bătătură de românul de rând. Animalul trebuie să fie înregistrat în registrul agricol și monitorizat de medicul veterinar, în cazul în care gospodarul vrea să mai poată vinde carne, potrivit digi24.ro.

Altfel, este obligat să se limiteze la consumul propriu, au stabilit noile norme ale Agenției Sanitar-Veterinare. Cu mai puțin de două luni înainte de sărbători, românii care cresc porci la curte au aflat că o nouă lege le interzice să își mai vândă animalele.

Oamenii pot crește acum porci doar pentru consumul propriu. Măsurile au fost luate, spun autoritățile, pentru a împiedica răspândirea pestei porcine, care a făcut ravagii în țara noastră în ultimii ani. Și pentru proprietarii de ferme, regulile s-au înăsprit. Animalele trebuie transportate în mașini speciale, iar dezinfectarea acestora se va face după fiecare transport. Pentru micii fermieri, asta înseamnă costuri în plus.”Noi, care creștem și ne zbatem ca să ținem cât de cât la un nivel cel puțin tradițional pentru România, obiceiurile tradiționale. Cred că cu timpul dispar și ăștia. Nu-i interesează Nea Costică de la țară care muncește acolo să crească un porc, o vițea. S-a ajuns acolo unde să desființeze micii proprietari cu 5 porci, cu 10 porci”, a declarat Nicolae Ciobanu, proprietar microfermă de porci. 

România importă masiv carne de porc, mai precis 80% din consum. Crescătorii avertizează că noile măsuri vor crește și mai mult procentul

.”Țăranul român înainte creștea 2 porci, unul îl sacrifica pentru consum propriu, iar unul îl vindea ca să-și ia și el lemne de foc pentru iarnă. Era un venit asupra lui. Plus consumatorul. Consumatorul este obligat să se ducă la supermarket”, a declarat Traian Gârtan, președintele crescătorilor de animale Olt. În prezent, România importă carne de porc din Spania, Germania și Ungaria. Lucrările pentru construirea Centurii Comarnic încep de luni, anunță CJ Prahova