Bacșișul, reglementat în România începând de anul viitor

Bacșișul poate fi maximum 15% din valoarea consumației, potrivit unui proiect de lege.

Bacșișul ar urma să fie evidențiat, începând cu 1 ianuarie 2023, atât pe o notă pe plată, cât și pe bonul fiscal. Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege pentru fiscalizarea bacșișului aflat pe masa Camerei Deputaților, forul decizional. Sursa de bani suplimentară a angajaților va fi considerată venit cu reținere la sursă, fără să fie inclusă în baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, conform proiectului de lege căruia comisia de buget a deputaților i-a întocmit raport de aprobare, potrivit romaniatv.net.

Prin bacșiș se înțelege „orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri și alte activități de servire a băuturilor”.

Indiferent cum va fi plătit, cu numerar sau pe card, bacșișul va trebui trecut pe bonul fiscal unde e trecută valoarea produsului sau a serviciului. Dacă se cere factură, bacșișul va trebui trecut pe document, dar pentru cei ce livrează la domiciliu nu va fi obligatorie evidențierea pe bon. Nota de plată va deveni obligatorie, deoarece proiectul prevede că, înainte de emiterea bonului fiscal, clientul va trebui să primească nota, pe care se va regăsi o secțiune referitoare la valoarea bacșișului.

Potrivit proiectului, bacșișul poate fi maximum 15% din valoarea consumației

.„Operatorii economici (…) au obligația de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client a nivelului bacșișului oferit, între 0% și 15% din valoarea consumației, prevede proiectul. Firmele vor trebui să facă un regulament intern cu privire la procedura de distribuire a bacșișului către salariați. Sumele provenite din încasarea bacșișului se vor înregistra în contabilitate pe seama conturilor de datorii/analitic distinct, mai prevede actul. Veniturile din bacșiș vor fi considerate ca venituri din alte surse, iar reținerea la sursă se va aplica acestor tipuri de venit.Pentru bacșiș, se va datora numai impozit pe venit, nu și contribuții sociale.

Descoperire neobișnuită lângă epava vasului Titanic